Ungaria a inaugurat cel mai mare terminal feroviar intermodal din Europa. Cât a costat

19 Oct. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Oct. 2022, 10:04 // Actual //  MD Bani

Ministrul ungar de externe şi al comerţului, Peter Szijjarto, a inaugurat marţi un terminal feroviar intermodal la Fenyeslitke, în apropierea graniţei cu Ucraina, a cărui construcţie a costat 30 miliarde de forinţi (73 milioane de euro), informează MTI.

În cadrul ceremonia de inaugurare, Szijjarto a spus că terminalul va juca un „rol enorm” în facilitarea exporturilor de grâne din Ucraina spre rutele comerciale din Adriatica. Capacitatea de transbordare a terminalului va atinge 800 de tone de cereale pe oră, capacitatea anuală urmând să ajungă la 1 milion de containere, a precizat el.

Szijjarto a mai afirmat că terminalul intermodal feroviar, cel mai mare şi mai modern din Europa, a fost finalizat în timp record şi utilizând soluţii digitale. Terminalul va permite încărcarea simultană, rapidă şi în siguranţă a patru trenuri cu lungimea de 740 metri, a adăugat ministrul ungar. Potrivit acestuia, în jur de 500 de persoane vor lucra la terminalul East-West Gate (EWG).

Potrivit informațiilor, EWG va fi primul terminal intermodal bazat pe tehnologie verde şi care foloseşte propria reţea 5G pentru comunicaţii interne şi operarea dispozitivelor sale tehnologice. Instalaţia va fi alimentată cu energie verde, în acord cu strategia UE privind transportul feroviar şi clima. Un parc solar de înaltă performanţă şi un sistem de pompare a căldurii vor furniza energie electrică, iar în zona terminalului vor fi utilizate numai echipamente de tracţiune şi maşini electrice.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău