(VIDEO) Petrom Moldova îi învață pe micii pietoni să traverseze strada în siguranță

17 Nov. 2022, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2022, 13:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

100 de micuți de la Liceul Teoretic „Ion Inculeț” din satul Vorniceni, raionul Strășeni au participat la un mini spectacol, în cadrul căruia au învățat sub formă de joc regulile de bază ale circulației rutiere. Evenimentul a avut loc în cadrul campaniei de informare și educare „Creștem pietoni responsabili”, organizată de Petrom Moldova.

„O campanie foarte binevenită pentru că copii mici primesc aceste lucruri cu mult interes și atunci când sunt activați sunt energizați prin joc, prin diferite activități cu muzică, cu actori ei sunt mult mai activi și privesc lucrurile mult mai real. Chiar dacă lor li se vorbește acasă și de la grădiniță, noi le vorbim la lecții este foarte bine cât mai des să se vorbească despre aceste lucruri”, spune o profesoară de la Liceul Teoretic „Ion Inculeț”, Veronica Lupu.

Pentru mii de copii din țară, drumul spre școală și înapoi acasă este plin de pericole din cauza traficului intens de mașini, a lipsei semafoarelor sau trecerilor pietonale. Pe timp de iarnă, riscurile se multiplică, întrucât, în zonele slab iluminate, șoferilor le este mai greu să-i observe pe micii pietoni. Problema este mult mai acută în localitățile în care școlile sunt amplasate pe marginea carosabilului. O astfel de școală este și cea din Vorniceni.

„Școala se află mult mai departe de centrul satului și copilul are de mers o distanță de 2-3 kilometri pentru a ajunge la școală. E foarte important ca copilul să cunoască cum să se comporte în trafic. Faptul că campania aceasta a fost lansată și vă zic că este una chiar binevenită sper să crească gradul de responsabilizare a copiilor”, precizează directoarea Liceului Teoretic „Ion Inculeț”, Vera Botnaru.

La finalul spectacolului, fiecare copil a primit câte o carte cu regulile circulației rutiere și benzi reflectorizante pe care le pot agăța de ghiozdan. Acestea pot fi găsite și la toate benzinăriile din rețeaua Petrom, unde sunt oferite absolut gratuit familiilor care au copii.

„Ideea lansării acestei campanii a venit ca urmare a numărului crescut de accidente cu copii implicați. Am dat startul acestei campanii în luna iunie. Acum în luna noiembrie am început să mergem mai intensiv în școlile din RM luând în considerare că zilele au devenit mai scurte, dar și cumva copii termină lecțiile când afară este întuneric”, anunță șefa departamentului Marketing Petrom Moldova, Ariadna Chitic.

Organizatorii evenimentului precizează că scopul campaniei este să le educe elevilor simțul responsabilității în trafic. Aceasta va continua câțiva ani pentru a ajunge în cât mai multe școli din țară.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău