Rusia se îmbată cu recorduri de alcool: Vânzări istorice în plin război și criză economică

18 Nov. 2024, 12:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 12:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Vânzările de alcool în Rusia au atins un nou record, ajungând la cel mai mare nivel de la începutul colectării datelor oficiale în 2017. Conform datelor furnizate de Rosalkogoltabakregulirovanie (RATK) și citate de RBK, între ianuarie și octombrie 2024, rușii au cumpărat 184,2 milioane de decalitri (1 dal = 10 litri) de produse alcoolice, cu 0,8% mai mult față de anul trecut și cu 21% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017.

În mod deosebit, vânzările de vodcă au înregistrat un vârf, atingând 62,5 milioane de decalitri, cel mai mare nivel din 2017 până în prezent. Totuși, aceasta reprezintă doar o mică creștere față de aceeași perioadă din 2022.

Vânzările de vinuri liniștite și spumante au stabilit, de asemenea, noi recorduri. În primele 10 luni ale anului 2024, vânzările de vin liniștit au ajuns la 46,9 milioane de decalitri, cu o creștere de 0,9% față de anul trecut și de 22,5% față de 2017. Vânzările de vinuri spumante au crescut cu 10,9% față de anul trecut, ajungând la 16,3 milioane de decalitri, cu 61% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017.

De asemenea, rușii au cumpărat mai multe băuturi alcoolice tari, cum ar fi lichioruri, rom, whisky și gin, cu vânzări de 13,2 milioane de decalitri de băuturi pe bază de alcool tare și 11,3 milioane de decalitri de băuturi spirtoase, în creștere cu 16,6% și respectiv 15,7% față de 2023.

În ciuda acestor creșteri, un raport recent al centrului VCIOM, apropiat de autoritățile ruse, arată că în ultimele două decenii consumul de alcool a scăzut semnificativ în Rusia. Conform cercetării, ponderea celor care s-au abținut complet de la alcool aproape că a ajuns la aceeași valoare ca și cea a celor care continuă să consume alcool (48% față de 52%). În 2024, aproximativ 19% dintre ruși consumă vodcă și 11% vin, conform studiului.

Potrivit expertului Vadim Drobiz, directorul Centrului de cercetări al pieței de alcool, consumul de vodcă în Rusia a rămas stabil din 2016, dar în 2022, în contextul invaziei ruse în Ucraina, vânzările de vodcă au atins un nivel record, caracteristic perioadelor de criză. Drobiz consideră că trendul ascendent al consumului de alcool va continua cel puțin până la sfârșitul războiului din Ucraina și, posibil, chiar și după acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Nov. 2024, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

La un dineu găzuit de bancherii de top ai gigantului american Morgan Stanley, un singur subiect a dominat toate discuţiile de la masă: averile uriaşe rezultate din explozia AI. La masa discuţiilor au fost invitaţi şi „inamicii” băncilor de pe Wall Street, firmele de capital privat, însă Morgan Stanley a bătut monedă pe un singur mesaj: unitate. Foamea companiilor tech de bani cu care să finanţeze revoluţia tehnologică este atât de mare că un război pe clienţi şi împrumuturi e inutil. Astfel, cele mai grele nume din industria bancară şi de private equity au bătut palma pentru pace, au finanţat, iar acum se pregătesc să încaseze cel puţin 1.000 mld. dolari, scrie Bloomberg.

Chiar şi cei mai mari sceptici de pe Wall Street cu privire la potenţialul AI, cum ar fi Jim Corvello, şeful departamentului de equity research, au fost convinşi. Băncile se grăbesc acum să ţină pasul cu foamea de împrumuturi. În SUA, gigantul bancar JP Morgan a înfiinţat o echipă dedicată companiilor tech care vor să ia bani pentru AI, la fel ca şi Deustche Bank, în Europa. Băncile recunosc că uneori jonglează cu atât de multe cereri din partea companiilor că nu au suficient personal pentru a face faţă volumului de muncă.

Pentru mastodonţii pieţei de private equity, cum ar fi Apollo şi KKR, nevoia de finanţare pentru infrastructura digitală, reprezintă o şansă unică de a ieşi la lumină, mai ales după ce dobânzile au crescut, economia s-a înrăutăţit, iar tranzacţiile din era banilor ieftini (n.r – criza sanitară) s-au terminat.

Şeful BlackRock Inc., Larry Fink, a declarat că firma sa va aduna cel puţin 120 mld. dolari din datoriile asociate centrelor de date, după ce s-a aliat cu Microsoft, pentru a finanţa dezvoltarea clădirilor şi a infrastructurii energetice necesare.

Cu toate acestea, în mijlocul delirului AI, există note de precauţie. Unii subliniază faptul că, deşi firmele de capital privat au un pedigree solid în domeniul imobiliar, acestea nu au efectuat lucrări de construcţie la scara mare şi nu au gestionat vreodată împrumuturi de o asemenea amploare precum cele destinate centrelor de date pentru AI. O altă problemă ar fi că tehnologia se schimbă şi evoluează constant, ceea ce ar putea pune în pericol proiectele mari de investiţii cu capital privat pe termen lung.

Pe lângă aceste probleme, toţi ce implicaţi în revoluţia AI, se confruntă cu un adevăr greu de ascuns. AI încă nu a produs nimic la nivel tehnologic care să egaleze succesul unor realizări precum comerţul electronic sau GPS-ul.  Chiar dacă vor reuşi, cele mai strălucite minţi din industria tehnologiei lucrează pentru a face software-ul şi hardware-ul mai eficiente, pentru a reduce nevoia de scară şi putere, în timp ce AI-ul are nevoie exact de lucrurile pe care tehnologia continuă să le transforme constant de la an la an.

„Există multe motive de optimism. Dar dacă, dintr-un motiv oarecare, nu se dezvoltă şi oamenii nu găsesc o modalitate de a monetiza această investiţie în inteligenţa artificială, eşecul ar putea fi foarte periculos”, a declarat Benjamin Fernandez de la Barclays Plc, care se ocupă de obligaţiunile susţinute de active «netradiţionale», cum ar fi centrele de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău