A fost aprobat ajutorul umanitar de 6000 de tone de motorină pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă

11 Mart. 2021, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 15:51 // Actual //  MD Bani

Guvernul României a aprobat hotărârea prin care Republica Moldova va primi gratuit 6 000 de tone de motorină, destinat agricultorilor afectați de secetă pe parcursul anului 2020.

Odată cu aprobarea hotărârii de către Guvernul României și demararea procesului de transmitere, Guvernul de la Chișinău a stabilit mecanismul și formalitățile de recepționare, depozitare și distribuire  peste frontiera de stat a lotului de ajutor umanitar.

„Din numele Guvernului Republicii Moldova aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină  ca ajutor cu  titlu gratuit. Sarcina noastră este să organizăm cât mai bine procesul logistic de recepționare, depozitare și, ulterior, distribuire către beneficiarul final, lucru care este așteptat de agricultorii afectați substanțial de seceta din anul trecut”, a menționat Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.

Responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea motorinei va fi Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), va stabili cantitatea de motorină ce îi revine fiecărui producător agricol. Distribuirea ajutorului se va face în baza cererilor depuse la AIPA. Ulterior, MADRM va prezenta lista agricultorilor eligibili, repartizați pe raioane, către Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, care va distribui cantitatea stabilită fiecărui agricultor.

De asemenea, vor fi alocate 3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului Agenției Rezerve Materiale. Banii for fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor legate de  serviciile de recepționare, evaluare a cantității și calității, depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, cazare și hrană a reprezentanților României împuterniciți să însoțească ajutorul umanitar; servicii de transbordare a vagoanelor – cisterne cu motorină în Punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române – feroviar, lucrările de descărcare din vagoane-cisterne a motorinei și pomparea în rezervorul de primire; servicii de transportare a motorinei către stațiile petroliere și distribuirea beneficiarilor finali.

Acordarea acestui ajutor umanitar se datorează înțelegerilor convenite între șefii de state ai Republicii Moldova și România, fiind stabilit un pachet de măsuri, care cuprinde acțiuni concrete de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, și pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău