Guvernul României a aprobat hotărârea prin care Republica Moldova va primi gratuit 6 000 de tone de motorină, destinat agricultorilor afectați de secetă pe parcursul anului 2020.
Odată cu aprobarea hotărârii de către Guvernul României și demararea procesului de transmitere, Guvernul de la Chișinău a stabilit mecanismul și formalitățile de recepționare, depozitare și distribuire peste frontiera de stat a lotului de ajutor umanitar.
„Din numele Guvernului Republicii Moldova aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină ca ajutor cu titlu gratuit. Sarcina noastră este să organizăm cât mai bine procesul logistic de recepționare, depozitare și, ulterior, distribuire către beneficiarul final, lucru care este așteptat de agricultorii afectați substanțial de seceta din anul trecut”, a menționat Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.
Responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea motorinei va fi Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), va stabili cantitatea de motorină ce îi revine fiecărui producător agricol. Distribuirea ajutorului se va face în baza cererilor depuse la AIPA. Ulterior, MADRM va prezenta lista agricultorilor eligibili, repartizați pe raioane, către Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, care va distribui cantitatea stabilită fiecărui agricultor.
De asemenea, vor fi alocate 3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului Agenției Rezerve Materiale. Banii for fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor legate de serviciile de recepționare, evaluare a cantității și calității, depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, cazare și hrană a reprezentanților României împuterniciți să însoțească ajutorul umanitar; servicii de transbordare a vagoanelor – cisterne cu motorină în Punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române – feroviar, lucrările de descărcare din vagoane-cisterne a motorinei și pomparea în rezervorul de primire; servicii de transportare a motorinei către stațiile petroliere și distribuirea beneficiarilor finali.
Acordarea acestui ajutor umanitar se datorează înțelegerilor convenite între șefii de state ai Republicii Moldova și România, fiind stabilit un pachet de măsuri, care cuprinde acțiuni concrete de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, și pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.