Achiziția apartamentelor din ce în ce mai dificilă. Prețurile la imobile au crescut mai mult decât salariile

19 Nov. 2021, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2021, 15:46 // Actual //  Lupu Eduard

Este pentru prima dată când după 13 ani de reducere a prețurilor este mai greu să fie achiziționat un apartament raportat la salariul mediu. Moldovenii trebuie să lucreze 9,5 ani în anul 2021 pentru cumpărarea unui apartament cu un an mai mult față de 2020. Acest lucru se întâmplă deoarece ritmul de creștere a salariului a fost mult mai lent comparativ cu prețurile la apartamente, a explicat în cadrul emisiunii „Analize economice”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță

Potrivit economistului, prețurile la apartamentele noi au crescut cu peste 28%. Este o creștere care nu s-a mai pomenit de ani buni în Republica Moldova.

În anul 2007-2006 pentru achiziția unui apartament de 70 metri pătrați era nevoie de 36,4 ani de muncă. În anul 2020 capacitatea noastră de plată a crescut continuu pe fundalul prețului la apartamente care s-a dus în jos. În anul 2019 – 2020 prețul la apartamentele vechi a rămas neschimbat, iar la cele noi s-a majorat nesubstanțial. De aceea, în anul 2020, moldovenii trebuiau să lucreze 8,5 ani pentru achiziția unui apartament de 70 metri pătrați în Chișinău. Acest indicator este similar cu cel din Europa unde un cetățean trebuie să muncească între șase și zece ani pentru achiziția unui imobil”, susține Ioniță.

În anul 2008, când piața imobiliară a ajuns la cel mai ridicat nivel, prețul unui apartament de 70 metri pătrați costa 61 mii de euro. După aceasta a fost  o scădere continuă până în anul 2019 cât același apartament costa 38 mii de euro. La sfârșitul anului trecut costul era de 42 mii de euro. Ce-i drept nu este o creștere nu prea mare. Deja în acest an, în trimestrul trei, un apartament de 70 metri pătrați în Chișinău costă 50 mii de euro.

Referitori la salariu, Veceslav Ioniță spune că în trimestrul trei al anului 2021 remunerarea medie a trecut de 5 000 de euro. Până în anul 2016 salariul mediu a fost pe o linie dreaptă de 2 800 de euro.

Estimările arată că în anul 2021 va fi înregistrat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare din istoria Republicii Moldova, de circa 29 – 30 mii tranzacții de vânzare cumpărare.

În concluzie, economistul, Veaceslav Ioniță afirmă că prețul la apartamente își încetinește creșterea. Anul trecut am avut o majorare și de 12% într-un trimestru, în acest an ascensiunea e de doar 5%. Ritmul de creștere a prețurilor s-a redus, dar oricum asistăm la o majorare a prețurilor. Totodată, avem o segmentare a pieței. O parte din oameni, cam 25% procură apartamente noi. Va fi mai greu de cumpărat apartamente noi și mai ușor de achiziționat imobile vechi. În acest an, prețul apartamentelor noi va ajunge la nivelul din anul 2008 când metrul pătrat costa 900 euro.

Pița imobiliară este trasă în sus de salariile mai mari, remitențele în ascensiune și accesibilitatea creditelor imobiliare. Lunar portofoliul de credite imobiliare crește cu 281 mil. de lei de aproape 20 de ori mai mult față de cum era până în anul 2017.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău