Autoritățile separatiste, în corzi. Solii de la Inter RAO în vizită la Tiraspol să „descâlcească” criza energetică

05 Dec. 2021, 20:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2021, 20:02 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul rusesc Inter RAO, care controlează Centrala de la Cuciurgan, îngrijorat de situația de pe piața energetică din regiunea stângă a Nistrului, și-a trimis doi reprezentanți la Tiraspol pentru a vedea cum stau lucrurile. Este vorba de Maxim Sergheev , directorul Inter RAO și consilierul acestuia Maxim Makarțov.

Situația pe piața energetică din Transnistria s-a înrăutățit în octombrie – inițial în sectorul gazelor. Din cauza neîndeplinirii de către Moldova a obligațiilor de plată pentru gazul rusesc consumat, au apărut probleme în sectorul energetic. Ele afectează și Transnistria, întrucât Centrala de la Cuciurgan este un nod energetic care asigură cu curent electric locuitorii noștri, dar și pe cei din alte state”.

Liderul separatist, le-a dat asigurări celor de la Inter RAO că va este gata să soluționeze problemele cu pierderi minime pentru holdingul rusesc.

Directorul de Inter RAO, care este și membru în Consiliul de Administrație al Centralei de la Cuciurgan, a declarat că situația creată este una complicată și că holdingul energetic este focusat relațiile constructive și rezolvarea în comun a problemelor.

În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore dacă nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei. Într-un final, Chișinăul a reușit să stingă datoria pentru gaz prin cesionarea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz către Energocom.

Centrala de la Cuciurgan are instalată puterea de 2520 MW. Prima etapă a Moldavskaia GRES a fost pusă în funcțiune în 1964. Centrala electrică este formată din 12 unități electrice și funcționează pe trei tipuri de combustibil: cărbune, gaz și păcură.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Locuitorii din stânga Nistrului achită tarife derizorii pentru gazul și energia consumată care nu acoperă costul resurselor energetice livrate. Cert e că nici acești bani nu ajung la furnizori

Experții de la Chișinău susțin că anumite grupări de la Kremlin câștigă sume uriașe din Transnistria. Potrivit lor, aceștia storc bani mari din Centrala de la Cuciurgan și Uzina Metalugrică, precum și din fermele de criptomonede amplasate în regiunea transnistreană, care consumă (fără să achite) aproximativ 10% din curentul electric produs de Cuciurgan.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău