Cum arată profilul crypto-investitorului din SUA: Este milenial, a votat cu Biden şi câştigă peste 50.000 USD pe an

02 Ian. 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2022, 17:53 // Actual //  bani.md

Popularitatea criptomonedelor a crescut atât de mult în 2021 încât un american din cinci a ajuns să deţină cel puţin o monedă digitală, precum Bitcoin, Dogecoin, Ethereum şi Ripple.

Majoritatea deţinerilor sunt concentrate în rândul tinerilor cu studii superioare din SUA, cu venituri de peste 50.000 de dolari pe an, conform unui sondaj efectuat de firma de venture capital Andreessen Horowitz, citată de Fortune.

Circa 45% din deţinătorii de crypto-active sunt mileniali, adică persoane născute între 1980 şi 1996. De asemenea, bărbaţii tind să investească mai mult în criptomonede decât femeile. Peste jumătate din total, 55%, au diplomă de facultate sau postuniversitară. Aproape la fel de mulţi, 53%, câştigă peste 50.000 de dolari anual, iar o treime din investitorii americani în criptomonede au venituri anuale de peste 100.000 de dolari.

Conform Biroului de Recensământ din SUA, media veniturilor personale anuale a ajuns la 35.805 dolari în 2020.

Persoanele care deţin criptomonede tind să susţină Partidul Democrat şi mai puţin Partidul Conservator. În timpul celor mai recente alegeri prezidenţiale, 61% dintre respondenţi au votat pentru Joe Biden şi 32% pentru Donald Trump, potrivit sondajului.

Rezultatele analizei Andreessen Horowitz sunt aproape în linie cu un sondaj realizat în septembrie de grupul de cercetare Pew Research, care a descoperit că 16% dintre americani au investit, tranzacţionat sau utilizat criptomonede.

Potrivit unui sondaj al companiei de administrare a activelor Natixis Investments Manager, spaţiul crypto este principalul candidat pentru o corecţie majoră în 2022. Trei din patru manageri susţin că monedele digitale nu sunt un vehicul potrivit de investiţii pentru investitorul tipic de retail.

 

 

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sectorul construcțiilor din Republica Moldova este grav afectat de instabilitate și lipsă de profesionalizare, în contextul unui grad alarmant de muncă neformală, fluctuație ridicată a angajaților și dezechilibru teritorial profund. Avertismentul vine din partea economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, care a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, vineri, 18 iulie.

Potrivit acestuia, în 2024, 60% din forța de muncă din construcții a activat la negru, iar dintre cei angajați oficial, un sfert își primește o parte din salariu în plic. Această practică a generat pierderi bugetare de 4,2 miliarde de lei doar anul trecut, din neplata contribuțiilor sociale, medicale și a altor taxe.

„Fluctuația anuală a forței de muncă este de 40%, iar lipsa formării profesionale face imposibilă dezvoltarea durabilă a sectorului. Cu asemenea tendințe, nu poți construi profesioniști”, a declarat Ioniță.

Deși valoarea lucrărilor de construcție, în termeni anuali, a atins aproape 21 miliarde de lei, peste 72% dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chișinău. Diferențele între regiuni sunt uriașe – în unele raioane investițiile în construcții sunt de 25 de ori mai mici decât în capitală.

În paralel, se observă un declin al sectorului locuințelor noi: în Chișinău, valoarea lucrărilor a scăzut de la 5,6 miliarde lei în 2021 la 4,5 miliarde lei în 2024, iar valoarea de piață a locuințelor noi s-a redus aproape la jumătate – de la 25,5 la 14,1 miliarde lei.

Veaceslav Ioniță subliniază necesitatea unor reforme sistemice, printre care instituirea unei „Case Sociale a Constructorului”, după modelul României, care să asigure protecție angajaților sezonieri din construcții, oferindu-le 75% din salariu în perioadele fără activitate.

„Avuția moldovenilor e în imobile. Dacă nu protejăm sectorul construcțiilor, nu ne protejăm nici pe noi înșine”, a concluzionat expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA