Gradul de acoperire a creditelor prin depozite a fost la nivel de 149,6%. Aceasta indică faptul că există resurse pentru intensificarea creditării, iar băncile comerciale au lichiditatea necesară pentru finanțarea economiei, arată datele Ministerului Economiei. În trimestrul III 2021, lichiditatea excesiva a însumat 4,3 miliarde lei, fiind în descreștere față de
trimestrul precedent cu 1,2 miliarde lei.
Datorită condițiilor de creditare favorabile, volumul creditelor noi acordate în ianuarie-octombrie 2021 s-a majorat substanțial cu 35,5% comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, atingând o valoare de 36,4miliarde de lei. Creditele noi acordate în lei (72,7% din volumul total) au înregistrat o majorare cu 41,8%. Creditele noi acordate în valută străină au avut o creștere cu 24,8%.
În portofoliul de credite acordate cea mai mare pondere de 21,3% revine creditelor direcționate în sectorul comerț, apoi 19,9% – pentru procurarea/construcția imobilului, 18,8% – spre consum și 7,9% – agriculturii, 6,6% – industriei alimentare.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului, volumul cărora s-a majorat față de octombrie 2020 cu 39,3%. De asemenea, soldul creditelor pentru consum a marcat o creștere de 37%, fapt care se explică prin restabilirea cererii interne și rate la credite reduse.