Dezbaterile CEMT continuă. AITA și UTD: Autoritățile trebuie să găsească soluții pertinente pentru transportatori

29 Mart. 2022, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 15:22 // Actual //  bani.md

Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) și Uniunea Transportator și Drumarilor din Repuublica Moldova au venit cu o reacție în contextul declarațiilor dlui Spînu, viceprim-ministru și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale referitor la procedura de repartizare a autorizațiilor CEMT.

1.În conformitate cu prevederile Codului Transporturilor Rutiere repartizarea autorizațiilor CEMT, atunci când cererea de autorizații este mai mare decât oferta, se efectuează în baza principiului proporționalității, în dependență de numărul de vehicule deținute de operatorul de transport . Acest principiu ține cont de nivelul investițiilor efectuate de către operatorii de transport, numărul de angajați și volumul impozitelor achitate către buget. Aplicarea acestui principiu are menirea de a asigura dezvoltarea eficientă a ramurii.

2.În contextul actual de criză din domeniul transportului internațional cauzat de războiul din Ucraina se înregistrează o acută lipsă de autorizații unitare de transport rutier de marfă în trafic internațional. Prin urmare, este stringent să fie pus accentul pe utilizarea eficientă a autorizațiilor de transport rutier de marfă. O autorizație CEMT poate fi  utilizată eficient  doar când operatorul de transport deține mai multe vehicule, iar mecanismul propus de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale presupune repartizarea acestora celor ce dețin câte 1 vehicul.

3.Prevederile pe care se bazează Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în argumentarea poziției de a repartiza autorizațiile CEMT operatorilor de transport care dețin câte 1 vehicul, sunt expuse greșit și nu pot fi aplicate în complexitatea lor. Iar aplicarea selectivă a anumitor norme este incorectă și se face în defavoarea majorității operatorilor de transport.

4.Considerăm că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale trebuie să găsească soluții pertinente pentru problemele cu care se confruntă operatorii de transport și să evite interpretarea lacunelor legislative pentru a aproba anumite decizii.

5.De remarcat, deși suntem la sfârșitul lunii martie repartizarea autorizațiilor CEMT neridicate și nerepartizate anterior așa și nu a avut loc, fapt ce a dus la folosirea nejustificată a altor zeci de autorizații bilaterale de transport marfă, respectiv la epuizarea anumitor stocuri de autorizații la ANTA. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în comisia CEMT, conform normelor legale, au avut toate pârghiile pentru aprobarea deciziilor și fără reprezentanții operatorilor de transport, care prin neprezentare și-au exprimat dezacordul cu poziția repartizării autorizațiilor celor ce dețin câte 1 vehicul.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat în dimineața zilei de 29 martie că autorizațiile care nu au fost ridicate timp de o lună, urmează să fie repartizate, conform prevederilor normative, transportatorilor care nu au primit nici o autorizație CEMT la repartizarea inițială. Acest mecanism vine să stimuleze și să ajute transportorii mai mici. Pentru anul 2022, au rămas neridicate 58 de autorizații din 1576 (3,6 %). Totodată, pe lângă autorizațiile neridicate, au rămas 28 de autorizații CEMT nedistribuite, pentru care, conform normelor legale se va aplica procedura standard.

Repartizarea CEMT-urilor este echitabilă fiind aplicat Codul transporturilor rutiere nr.150/2014, care spune expres că autorizațiile CEMT repartizate şi neridicate vor fi eliberate operatorilor de transport rutier care nu au beneficiat de autorizații CEMT, în ordinea cronologică de înregistrare în sistemul informațional „e-Autorizaţie transport”, contra unei taxe stabilite de Nomenclatorul actelor permisive, aprobat prin Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

De remarcat, că la ultimele două ședințe ale Comisei CEMT, care s-au desfășurat în luna februarie, reprezentanții transportatorilor de mărfuri nu s-au prezentat. Ședința de vineri, 25 martie, din motive obiective, a fost amânată pentru ziua de 1 aprilie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ