Rachetele trimise de SUA armatei ucrainene creează tensiuni şi atrag ameninţări din partea Rusiei

03 Iun. 2022, 09:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2022, 09:16 // Actual //  bani.md

Ruşii au ameninţat că acest ajutor militar ar putea duce la o escaladare a conflictului din Ucraina şi chiar la extinderea lui. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că anunţul preşedintelui Joe Biden de a livra muniţie Ucrainei creşte riscul ca o „ţară terţă” să fie târâtă în conflict.

Preşedintele Joe Biden a anunţat, marţi că SUA furnizează Ucrainei sisteme de rachete şi muniţii „mai avansate“, pe măsură ce războiul său cu Rusia continuă. Reacţiile oficialilor ruşi la acest anunţ nu au întârziat să apară. Rusia a acuzat SUA că încearcă să prelungească războiul din Ucraina şi că pune „gaz pe foc“ furnizând arme Kievului.

„Credem că Statele Unite adaugă intenţionat şi sârguincios gaz pe foc. Astfel de provizii nu contribuie la dorinţa conducerii ucrainene de a relua negocierile de pace“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Mai mult, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, afirmă că anunţul preşedintelui Joe Biden de a livra noi arme creşte riscul ca o „ţară terţă“ să fie târâtă în conflict.

„Asemenea riscuri există, desigur. Ceea ce cere regimul de la Kiev din punct de vedere economic de la patronii săi occidentali depăşeşte decenţa şi comunicarea diplomatică în primul rând, iar în al doilea rând este o provocare directă de a implica Occidentul în ostilităţi“, a spus Lavrov, conform Ria Novosti, o agenţie de presă din Rusia.

Valoarea noului pachet militar pe care îl trimit SUA Ucrainei este de 700 de milioane de dolari, iar acesta include sisteme de rachete HIMARS, care pot lovi cu precizie o ţintă aflată la 80 de kilometri distanţă.
Noul pachet de asistenţă de securitate va include şi radare de supraveghere aeriană, arme antitanc Javelin, arme antiblindate, proiectile de artilerie, elicoptere, vehicule tactice şi piese de schimb pentru a ajuta ucrainenii să continue întreţinerea echipamentelor militare.

Autorităţile ucrainene au cerut de multă vreme Statelor Unite să furnizeze sisteme de rachete de înaltă tehnologie, cu rază medie de acţiune. Statele Unite nu au fost dispuse anterior să furnizeze armele de teamă că ar putea fi folosite împotriva unor ţinte      din Rusia, dar SUA spun că Kievul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Mai mult, preşedintele Biden a spus că ajutorul letal va întări poziţia de negociere a Kievului împotriva Rusiei şi va face o soluţie diplomatică mai probabilă. „Nu încurajăm şi nu îi dăm posibilitatea Ucrainei să lovească dincolo de graniţele sale. Nu vrem să extindem războiul doar pentru a provoca durere Rusiei“, a spus Joe Biden, în un editorial semnat în cotidianul New York Times.

La finalul săptămânii trecut, o cunoscută gazdă de televiziune din Rusia a avertizat că transportul de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina va „trece o linie roşie“ care ar provoca un răspuns foarte dur din partea Rusiei, conform CNN.

În schimb, administraţia Biden a spus clar că nu va trimite muniţie pentru sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate care poate lovi adânc în teritoriul Rusiei.

„SUA doresc să ofere toată asistenţa pe care o pot oferi ucrainenilor fără a escalada situaţia până la un punct în care războiul se extinde sau merge într-o direcţie teribilă“, a spus şi secretarul armatei Christine Wormuth, conform CNN.

De asemenea, guvernul german a promis că va trimite un sistem de apărare aeriană în Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus parlamentarilor că sistemul IRIS-T este cel mai modern deţinut de Germania şi va permite Ucrainei să apere un întreg oraş împotriva atacurilor aeriene ruseşti.

Cancelarul Germaniei a fost şi el avertizat de Putin cu privire la sistemele de apărare pe care urmează să le trimită Ucrainei. Într-un apel telefonic, Putin i-a avertizat pe Scholz şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva trimiterii de arme în Ucraina, spunând că ar risca să continue să destabilizeze situaţia, scrie Business Insider.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ