Încrederea businessului, erodată de criză și instituțiile statului care șchiopătează

17 Iun. 2022, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2022, 14:28 // Actual //  bani.md

Mediul de afaceri a fost afectat puternic de crizele recente, acestea amplificând problemele structurale din domeniul privat, care au fost „pasate” de la o guvernare la alta în ultimii 15 ani, potrivit unui sonda, în perioada 1-14 aprilie.

Peste 70% din asociațiile de business au menționat că au fost afectate de efectele pandemiei, 44% din acestea sunt nemulțumite de măsurile anticriză realizate de Guvern în ultimii doi ani, mai mult de jumătate din asociații sunt nesatisfăcute din cauza aplicării măsurii de reducere a cotei TVA până la 6% doar pentru sectorul HoReCa, iar jumătate din asociațiile de afaceri au menționat că compensațiile pentru șomajul tehnic nu au avut niciun efect asupra membrilor săi, se arată în Raport.

Pe de altă parte, 83% din asociațiile de business sunt foarte satisfăcute și satisfăcute de programul de implementare a pachetului guvernamental de digitalizare, 63% –  mulțumite de amânarea raportărilor și a plăților taxelor pe perioada stării de urgență, iar 59% din companii sunt mulțumite de eliminarea necesității facturii fiscale în cazul cumpărăturilor cu cardul bancar.

În ce privește războiul din Ucraina, companiile mici și micro din țara noastră au fost cel mai mult afectate, iar mai mult de 40% din companii sunt dispuse să coopereze cu o companie ucraineană și mai mult de jumătate din acestea sunt dispuse să angajeze ucraineni refugiați temporar în Moldova.

Sectorul privat, în special, companiile mici și micro rămân în continuare îngrijorate de costurile de producere, scăderea consumului, dar și de creșterea prețurilor la materia primă.

Natalia Oțel Belan, director regional pentru Europa și Eurasia CIPE a subliniat: „Identificarea, printr-un parteneriat pozitiv, de către sectorul privat a problemelor și soluțiilor crizelor actuale va contribui la crearea unei economii și democrații durabile”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO