Mediul de afaceri a fost afectat puternic de crizele recente, acestea amplificând problemele structurale din domeniul privat, care au fost „pasate” de la o guvernare la alta în ultimii 15 ani, potrivit unui sonda, în perioada 1-14 aprilie.
Peste 70% din asociațiile de business au menționat că au fost afectate de efectele pandemiei, 44% din acestea sunt nemulțumite de măsurile anticriză realizate de Guvern în ultimii doi ani, mai mult de jumătate din asociații sunt nesatisfăcute din cauza aplicării măsurii de reducere a cotei TVA până la 6% doar pentru sectorul HoReCa, iar jumătate din asociațiile de afaceri au menționat că compensațiile pentru șomajul tehnic nu au avut niciun efect asupra membrilor săi, se arată în Raport.
Pe de altă parte, 83% din asociațiile de business sunt foarte satisfăcute și satisfăcute de programul de implementare a pachetului guvernamental de digitalizare, 63% – mulțumite de amânarea raportărilor și a plăților taxelor pe perioada stării de urgență, iar 59% din companii sunt mulțumite de eliminarea necesității facturii fiscale în cazul cumpărăturilor cu cardul bancar.
În ce privește războiul din Ucraina, companiile mici și micro din țara noastră au fost cel mai mult afectate, iar mai mult de 40% din companii sunt dispuse să coopereze cu o companie ucraineană și mai mult de jumătate din acestea sunt dispuse să angajeze ucraineni refugiați temporar în Moldova.
Sectorul privat, în special, companiile mici și micro rămân în continuare îngrijorate de costurile de producere, scăderea consumului, dar și de creșterea prețurilor la materia primă.
Natalia Oțel Belan, director regional pentru Europa și Eurasia CIPE a subliniat: „Identificarea, printr-un parteneriat pozitiv, de către sectorul privat a problemelor și soluțiilor crizelor actuale va contribui la crearea unei economii și democrații durabile”.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!