Criza gazelor! Europa riscă să înghețe de frig în mijlocul iernii dacă ruşii închid robinetul. Prețul a crescut cu 60%

17 Iun. 2022, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2022, 16:31 // Actual //  bani.md

Europa riscă să rămână fără rezerve de gaze naturale în mijlocul vârfului de cerere din timpul iernii, în cazul în care livrările Rusiei prin intermediul unei conducte critice se vor opri complet, potrivit consultantului Wood Mackenzie, scrie Bloomberg.

În cel mai pesimist scenariu, în care conducta Nord Stream către Germania este închisă în totalitate, Europa nu va reuşi să atingă nivelurile de stocare pe care Uniunea Europeană le-a ordonat până la începutul sezonului de încălzire în noiembrie.

Iar regiunea ar putea rămâne complet fără stocuri până în ianuarie, a declarat prin e-mail Massimo Di Odoardo, vicepreşedinte pentru cercetare în domeniul gazelor şi GNL la WoodMac.

„Chiar şi luând în considerare măsurile de contracarare, ar putea fi inevitabil să fie nevoie de o anumită raţionalizare a cererii”, a avertizat Di Odoardo.

Într-o mişcare care a agitat pieţele energetice şi a alimentat o nouă creştere a preţurilor, gigantul rus Gazprom PJSC a redus livrările către clienţii din Italia, Germania, Franţa şi Austria în ultimele două zile.

Exportatorul a declarat că a fost nevoit să reducă capacitatea legăturii sale Nord Stream, care traversează Marea Baltică, din cauza unor probleme legate de reparaţiile turbinelor produse de Siemens AG. Însă Germania a contestat acest lucru, calificând reducerile drept „motivate politic” şi menite să tulbure pieţele.

În cazul în care fluxurile scăzute din Rusia vor persista mai mult timp, acestea ar putea deraia campania de reumplere a depozitelor de vară, chiar în momentul în care stocurile se redresau, ceea ce ar fi sporit optimismul că regiunea va atinge obiectivul UE de umplere de minimum 80% înainte de 1 noiembrie.

Preţurile europene la gazele naturale s-au îndreptat spre cea mai mare creştere săptămânală de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în timp ce reducerile profunde de aprovizionare ale Moscovei se răsfrâng asupra întregii regiuni.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 8,4%, ducând câştigul din această săptămână la aproximativ 60%. Eni SpA va primi vineri doar jumătate din ceea ce a solicitat de la Gazprom PJSC, faţă de aproximativ două treimi în ziua precedentă. Reducerile au afectat unii dintre cei mai mari consumatori, ceea ce reprezintă o lovitură pentru o regiune care se luptă deja cu o inflaţie în creştere şi o creştere slabă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.