UE are nevoie de aproape jumătate de trilion de euro ca să mențină în viață actualele reactoare nucleare

14 Nov. 2022, 14:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Nov. 2022, 14:26 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană va avea nevoie de investiții de până la 450 de miliarde de euro doar pentru a-și menține nivelul actual al capacității sale de generare în domeniul energiei nucleare, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la un forum de energie nucleară săptămâna aceasta, scrie Oil Price.

Energia nucleară va avea un rol important de jucat în obiectivele climatice ale UE de generare de energie electrică cu emisii scăzute de carbon, a declarat Simson.

„Coloana vertebrală a viitorului sistem energetic european fără carbon vor fi predominant sursele regenerabile. Dar realitatea este că aceste surse regenerabile va trebui completate cu o producție stabilă de energie electrică în bandă. Acesta este motivul pentru care energia nucleară nu este doar o chestiune de siguranță și securitate, ci și o soluție reală”, a adăugat ea.

În acest an, în care creșterea prețurilor la energie a evidențiat importanța securității energetice, UE se concentrează în special pe disponibilitatea energiei nucleare., arată Oil Price.

Conform prognozelor UE, generarea de energie nucleară va reprezenta aproximativ 15%-16% din producția de energie a UE în 2030 și în 2050, a spus Simson.

UE are nevoie de o capacitate de generare stabilă, la nivelul de puțin peste 100 GW, în următoarele decenii. Însă vor fi necesare multe investiții pentru a menține această capacitate de generare în viitor, arată sursa citată.

„Analiza noastră arată că, fără investiții imediate, aproximativ 90% din reactoarele existente ar urma fi închise în perioada în care avem cea mai mare nevoie de ele – în 2030”, a menționat Simson.

UE va avea nevoie de investiții între 350 și 450 de miliarde de euro doar pentru a menține capacitatea actuală de generare și încă 50 de miliarde de euro pentru  operarea pe termen lung a reactoarelor existente, potrivit comisarului UE.

Noile tehnologii, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR), ar putea fi soluția, inclusiv de decarbonizare a sectoarelor cele mai problematice, a spus Simson, adăugând că UE își propune ca primele SMR să funcționeze în Uniunea Europeană în primii ani ai decadei următoare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală