O țară aliată cu SUA, mutare neașteptată: Face afaceri însemnate cu Rusia, ocolind sancțiunile

04 Apr. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a bulversat piața mondială de energie, iar Europa a reacționat rapid pentru a scăpa de dependența de importurile Moscovei și a impus sancțiuni. Dar acum un aliat al Statelor Unite, Japonia cumpără petrol rusesc la prețuri peste plafonul stabilit de UE și G7.

Invocând nevoile sale energetice, Tokyo a reușit să obțină o excepție de la regulile care leagă națiunile G-7, potrivit The Wall Street Journal.

SUA și-au adunat aliații europeni în spatele unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru achizițiile de țiței rusești, dar unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului din Asia cumpără acum petrol la prețuri peste plafon.

Japonia a făcut ca SUA să fie de acord cu excepția, spunând că are nevoie de ea pentru a asigura accesul la energia rusă. Concesia arată că Japonia se bazează pe Rusia pentru combustibili fosili, despre care analiştii spun că a contribuit la o ezitare de la Tokyo de a sprijini mai mult Ucraina în războiul cu Rusia.

În timp ce multe țări europene și-au redus dependența de aprovizionarea cu energie rusă, Japonia și-a intensificat achizițiile de gaz natural rusesc în ultimul an. Japonia este singura națiune din Grupul celor Șapte care nu a furnizat arme letale Ucrainei, iar premierul Fumio Kishida a fost ultimul lider G-7 care a vizitat Ucraina după invazia Rusiei.

Kishida a declarat că summitul G-7 pe care îl găzduiește în luna mai în orașul său natal, Hiroshima, va demonstra solidaritatea cu Ucraina. Tokyo a declarat că se angajează să sprijine Kievul și că nu poate trimite arme din cauza restricțiilor de multă vreme la export pe care cabinetul și le-a impus.

„Nu vom permite actul absolut scandalos al Rusiei și impunem sancțiuni stricte Rusiei pentru a opri invazia cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno.

Achizițiile de petrol, deși mici și autorizate de SUA, reprezintă o ruptură în unitatea eforturilor conduse de SUA de a impune un plafon global de 60 de dolari pe baril pentru achizițiile de țiței rusești.

Un oficial al Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia a declarat că Tokyo dorește să asigure accesul la principalul produs al lui Sakhalin-2, gazul natural, care este lichefiat și expediat în Japonia. „Am făcut acest lucru cu scopul de a avea o aprovizionare stabilă cu energie pentru Japonia”, a spus oficialul.

El a spus că o cantitate mică de țiței este extrasă împreună cu gazul natural la Sakhalin-2 și trebuie vândută pentru a asigura continuarea producției de gaz natural lichefiat (GNL).

Rusia reprezintă aproape o zecime din importurile de gaze naturale ale Japoniei, cea mai mare parte din Sakhalin-2, iar cantitatea cumpărată de Japonia anul trecut a fost cu 4,6% mai mare decât în anul precedent.

În primele două luni ale acestui an, Japonia a cumpărat aproximativ 748.000 de barili de petrol rusesc pentru un total de 6,9 miliarde yeni, potrivit statisticilor oficiale ale comerțului. La cursul de schimb actual, asta se traduce în 52 de milioane de dolari, sau puțin sub 70 de dolari pe baril. Rusia exportă milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce face din achizițiile Japoniei o parte minusculă din producția totală a Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Europeană de Investiții (BEI) își intensifică prezența în Republica Moldova, majorând considerabil angajamentul financiar pentru susținerea dezvoltării țării în contextul crizelor generate de pandemie și războiul din Ucraina. Declarația a fost făcută de Alberto Carlei, șeful Oficiului BEI în Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru RLIVE.

„Ne-am majorat angajamentele de la 850 de milioane de euro la 1,5 miliarde de euro, deoarece Moldova se confruntă cu provocări fără precedent. Aceste fonduri sunt destinate unor domenii-cheie precum transportul, agricultura, sănătatea și sectorul privat”, a declarat Carlei.

Printre cele mai importante proiecte anunțate se numără: 200 milioane de euro pentru un program amplu de împădurire, menit să combată efectele schimbărilor climatice și degradarea solului, 12 milioane de euro sub formă de grant, oferite ca sprijin de solidaritate pentru proiecte strategice și 60 milioane de euro care vor fi debursate în perioada următoare pentru proiecte din sectorul public și privat.

De asemenea, BEI sprijină construcția unui nou spital la Cahul, aflat în faza de evaluare, care va aduce un impact semnificativ la nivel regional. În capitală, BEI lucrează cu autoritățile pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău, un proiect esențial pentru eficiența energetică și confortul urban.

Un alt segment important îl reprezintă infrastructura rutieră, pentru care BEI a anunțat că este gata să finanțeze reabilitarea unor tronsoane de drum ce leagă Bălți, Briceni, Cimișlia, Leova și Cahul – zone cheie pentru conectivitate regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO