Magazinele online arse cu amenzi, în cazul lipsei spațiilor pentru preschimbarea mărfurilor

28 Apr. 2023, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 14:55 // Actual //  Lupu Eduard

Magazinele online sunt obligate să aibă amenajate spații pentru preschimbarea mărfurilor, potrivit modifăcărilor intrate în vigoare la începutul lunii aprilie cu privire la protecția consumatorului, anunță Inspectoratul Supraveghere Produse Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

„Unitățile comerciale, pe paginile web ale acestora sau pe platformele electronice pe care își desfășoară activitatea, ori, în lipsa acestora, aduc la cunoștința consumatorului, prin mijloacele electronice de comunicație sau prin intermediul actelor care însoțesc vânzarea produsului sau al altui purtător pe suport de hârtie, informația privind adresa locului de preschimbare a mărfii, numerele de telefoane și adresele de poștă electronică la care consumatorul este consultat privind procedura de preschimbare a mărfii aplicată în unitatea comercială respectivă”, se mai spune în informația autorității.

În cazul lipsei spațiului de preschimbare a mărfurilor, agenții economici vor fi amendați cu 50 la 100 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 10:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 10:02 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate pe fondul sancţiunilor occidentale. Mai jos este o listă cu companiile afectate până acum, alcătuită de Reuters și citată de News.ro

AGROTERRA

Rusia a confiscat companiile aparţinând grupului agricol AgroTerra şi le-a plasat sub conducere temporară, în aprilie, inclusiv unele susţinute de firme de investiţii olandeze, arată un decret semnat de Putin.

AMEDIA

Putin a semnat un decret de transfer al fostelor active ale Amedia către conducerea statului, în septembrie, după ce editura norvegiană a lăsat controlul deplin al tipografiilor sale ruseşti jurnalistului rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în aprilie 2022.

CARLSBERG

Statul rus a preluat controlul asupra pachetului de acţiuni al companiei daneze de bere Carlsberg în producătorul local de bere Baltika Breweries, pe 16 iulie, punându-l sub ”administrarea temporară” a agenţiei imobiliare guvernamentale Rosimushchestvo, arată un decret semnat de Putin.

COMMERZBANK

Un tribunal rus a dispus sechestrarea activelor precum şi a valorilor mobiliare şi a clădirii băncii din centrul Moscovei  abăncii germane Commerzbank, în valoare de 93,7 milioane de euro (101,9 milioane de dolari), ca parte a unui proces care implică Commerzbank şi Deutsche Bank, au arătat documentele instanţei pe 18 mai.

DANONE

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei ruse a producătorului francez de iaurt Danone, Danone Russia, pe 16 iulie, a arătat un decret semnat de Putin, şi a adus-o sub controlul temporar al agenţiei imobiliare guvernamentale.

Putin a scos-o de pe lista activelor plasate sub administrare temporară în martie. Ulterior, Danone a declarat că a obţinut aprobările de reglementare necesare pentru cedarea afacerii sale Essential Dairy din ţară către Vamin R LLC.

DEUTSCHE BANK

Un tribunal rus a impus sechestrarea titlurilor de valoare, proprietăţilor imobiliare şi conturilor bancare ale Deutsche Bank, împreună cu subsidiara sa rusă şi Deutsche Bank Technology Center, de până la 238,6 milioane de euro (259,4 milioane de dolari), au arătat pe 18 mai documente judecătoreşti legate de un proces care implică şi Commerzbank.

FORTUM

În aprilie 2023, Putin a semnat un decret prin care se stabilea controlul asupra filialei ruse a companiei finlandeze de utilităţi Fortum, care operează centrale electrice în Rusia. CEO-ul a fost înlocuit, iar unitatea a fost pusă sub administrare temporară a activelor.

FRAPORT

Putin a semnat pe 1 decembrie un decret care a pus aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg sub conducerea temporară a unui holding rus, preluând controlul de la operatorul aeroportuar german Fraport, fondul suveran de investiţii din Qatar, Qatar Investment Authority, şi investitori din alte state din Golf.

JPMORGAN CHASE

JPMorgan Chase a declarat într-un document din 2 mai că activele sale din Rusia ar putea fi confiscate după procese în instanţe din Rusia şi SUA. Banca a spus că valoarea creanţelor şi ordinelor de îngheţare a activelor depăşeşte activele sale disponibile în Rusia.

Un tribunal rus a dispus în aprilie sechestrarea fondurilor din conturile JPMorgan, după banca de stat rusă VTB a dat în judecată pentru a-şi recâştiga fondurile blocate în străinătate.

JPMorgan a dat în judecată VTB Bank din Rusia, în încercarea de a bloca efortul VTB de a recupera 439,5 milioane de dolari.

OMV

Conform decretelor prezidenţiale publicate pe 19 decembrie, participaţiile companiei austriece de petrol şi gaze OMV în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele de extracţie a gazelor Achimov urmează să revină companiilor ruseşti nou create şi oferite spre vânzare către Gazovyye Tehnologii. Activele OMV vor fi apoi vândute către societatea pe acţiuni SOGAZ. ROLF.

Pe 21 februarie, o instanţă rusă a ordonat ca proprietatea asupra acţiunilor Rolf, un dealer auto deţinut de o firmă din Cipru, să fie predată statului rus, au informat agenţiile de presă ruse, după ce acesta a fost plasat sub conducerea statului, temporar, în decembrie.

UNICREDIT

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a ordonat ca activele, conturile şi proprietăţile UniCredit, precum şi acţiunile din două filiale să fie sechestrate ca parte a unui proces pentru un proiect de gaze abandonat, care implică banca italiană, au arătat documentele instanţei pe 18 mai.

UniCredit a spus că sechestrul a afectat doar o fracţiune din activele unităţii sale din Rusia, nu întreaga filială.

UNIPER

Kremlinul a luat măsuri în aprilie 2023 împotriva Unipro, divizia rusă a companiei germane Uniper, care are cinci centrale electrice în Rusia, şi a introdus management extern şi un nou CEO.

WINTERSHALL DEA

Conform decretelor prezidenţiale publicate pe 19 decembrie, participaţiile Wintershall Dea în proiectul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov urmează să revină companiilor ruseşti nou create şi oferite spre vânzare către Gazovyye Tekhnologii, oficializând pierderea controlului pe care BASF şi Wintershall Dea îl anunţau ianuarie 2023. Wintershall Dea este o societate mixtă între BASF şi firma de investiţii LetterOne a miliardarului rus Mihail Fridman.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău