Încasările la vamă s-au prăbușit! Venituri mai mici decât au fost planificate

21 Aug. 2023, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2023, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda înregistrării veniturilor mai mari în primele șase luni ale anului 2023 în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, Serviciul Vamal al Republicii Moldova nu a reușit să îndeplinească planul de contribuții la buget. Datele publicate arată că, în intervalul ianuarie-iunie 2023, veniturile administrate de Serviciul Vamal au totalizat 16,3 miliarde de lei, reprezentând 42,9% din planul stabilit.

Cu toate acestea, suma contribuțiilor Serviciului Vamal la bugetul public național a depășit cu 4,9% cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2022. Una dintre cele mai semnificative surse de venit pentru Serviciul Vamal a fost achitarea TVA de către entitățile economice, aducând un total de 11,26 miliarde de lei, reprezentând 69,1% din totalul contribuțiilor agenției la buget. Comparativ cu perioada similară din 2022, suma TVA achitată a crescut cu 0,5%.

Accizele la import au generat aproximativ 23% din venituri, totalizând 3,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 19,1% față de anul anterior. Printre categoriile care au adus cele mai mari venituri din accize se numără produsele petroliere importate (44,9%), produsele din tutun (29,7%) și autovehiculele (18,6%). Valoarea totală a accizelor la produsele petroliere în această perioadă a fost de 1,67 miliarde de lei (+14,2% față de anul anterior), la produsele din tutun – 1,1 miliarde de lei (+23,3%), iar la autovehicule – 0,7 miliarde de lei (+28,5%).

Pe lângă TVA și accize, taxele vamale (5,8%) și taxele pentru procedurile vamale (2,2%) au contribuit la veniturile bugetare administrate de Serviciul Vamal. Taxele vamale au totalizat 942,9 milioane de lei, în creștere cu 13,5% față de prima jumătate a anului trecut, iar taxele pentru proceduri vamale au adus 356,8 milioane de lei (+1%).

Chiar dacă veniturile au înregistrat o creștere semnificativă, faptul că planul de contribuții la buget nu a fost atins ar putea fi cauzat de factori variabili, precum fluctuațiile economice și comportamentul de contribuție al entităților economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

14 Mai 2024, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
14 Mai 2024, 13:26 // Actual //  Soroceanu Olga

Simtel Group, o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, a deschis în 2022 o filială în Republica Moldova, numită Sistem Solar, care se concentrează pe dezvoltarea și implementarea proiectelor de energie solară. Într-un interviu pentru „Independent news”, directorul de strategie și dezvoltare de business la Simtel, Ana Nedea, a vorbit despre avantajele și provocările pieței din Republica Moldova, necesitatea asigurării independenței energetice a țării, dar și despre proiectele de construcție a centralelor fotovoltaice.

„Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă. Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am ne-am dorit să o sprijinim altfel. Până în acest moment am implementat 2,3 MW de proiecte pentru un cunoscut retailer din Republica Moldova. Și asta ne onorează, pentru că e un prim pas în internaționalizarea activității în ceea ce privește zona de construcție de centrale fotovoltaice. Am finalizat 9 proiecte, dintre care 7 sunt conectate la rețea, deci am interacționat inclusiv cu autoritățile în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare”, a declarat Ana Nedea.

În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă, ceea ce accentuează nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova.

„În primul rând putem contribui,  noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, susține directorul de strategie și dezvoltare de business la Simtel.

Una dintre provocările pieței din R. Moldova este infrastructura energetică, întrucât rețeaua începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o investiție în partea de modernizare, susține Ana Nedea.

„Deci, aici iarăși e un punct strategic important pe care care trebuie luat în considerare în perioada următoare, în vederea creșterii investițiilor și a tranziției către energia verde a Republicii Moldova. Evident că există concurență, ceea ce ne bucură, pentru că nu poți deveni competitiv dacă nu ai concurență, nu ai competiție. Deși o piață relativ mică. Noi avem ambele tipuri de provocări, Atât jucători din interior, care acum s-au focusat, până acum, pe proiecte mici, rezidențiale, dar căpătând un pic de experiență, încep să vizeze și zona de proiecte mari comerciale și de utility, dar și jucători din afara Moldovei. Și aici mă refer la jucători din Ucraina, de exemplu, care își direcționează practic o parte din activitate către Republica Moldova, dar și din România, pentru că mai sunt și companii din România care vizează piața din Republica Moldova. Dar iarăși e un lucru bun”, a precizat reprezentanta companiei.

Întrebată despre cât de mult ar ajuta posibila aderare a Republicii Moldova la UE la dezvoltarea pieței de energie regenerabilă, Ana Nedea a declarat că România trebuie să aibă un rol de susținător activ în ceea ce privește aderarea Moldovei, iar asta vine și cu potențial de dezvoltare pentru investitorii din România.

„Evident, flexibilitatea, din ce în ce mai multe programe de finanțare pe care le-am menționat ulterior, care există sunt în România. Inclusiv instituțiile bancare sunt orientate pe oferirea de finanțări. Mai sunt lucruri de calibrat și de de organizat, dar trendul este pozitiv. Costurile operaționale reduse iarăși reprezintă un atu în momentul de față pentru piața din din Republica Moldova. Ca și recomandări pe care am putea noi să le le facem, ar fi iarăși zona de infrastructură, investiții în zona de infrastructură, îmbunătățiri din punct de vedere legislativ sau legislație specifică detaliată, așa cum spuneam mai devreme, acțiuni în vederea întăririi rețelei, întrucât vor apărea sau deja au apărut probleme în ceea ce privește limitarea rețelei. Conștientizarea necesității investiției în zona de regenerabile iarăși e un pas care trebuie făcut în perioada următoare, însă dinamica e una pozitivă, așadar obiectivele noastre pentru perioada următoare sunt ambițioase pentru Republica Moldova”, a mai spus Ana Nedea.

Din august 2023, acțiunile Simtel au fost incluse în indexul MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small index Cap. Grupul Simtel oferă companiilor un ecosistem complet și integrat, începând cu consultanță, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău