Pentru prima oară, în Republica Moldova, va fi organizat un forum internațional la care vor participa în jur de 70 de reprezentanți ai cinematografiei naționale și internaționale. Pe 16 decembrie, lucrările forumului vor avea loc în Sala Europa a Parlamentului Republicii Moldova, iar agenda va acoperi următoarele subiecte: explorarea ecosistemului cinematografic internațional; abordări creative ale finanțării tradiționale – studii de caz; sinergia coproducțiilor: formula unei colaborări de succes în industria de film; provocări și contribuții, dar și conexiuni în industria de film.
Ziua de 17 decembrie va fi dedicată Moldovei. Pe parcursul acesteia, participanților la forum le vor fi prezentate proiectele de film ale cineaștilor autohtoni, la Centrul Industriilor Creative Artcor. Cei 40 de oaspeți internaționali vor avea și un program pentru a vizita locații atractive de filmare, inclusiv crame vinicole și vor afla mai multe despre tradițiile sărbătorilor de iarnă.
„Scopul forumului este de a crea o platformă de dialog deschisă și constructivă, care să contribuie la crearea de parteneriate și la conturarea unui loc distinct al Republicii Moldova pe harta cinematografică europeană. Totodată, Cinema Hora reprezintă o oportunitate unică de a promova țara noastră ca destinație de filmare, de a atrage potențiale investiții străine și de a stimula turismul”, anunță organizatorii.
Printre participanții la acest forum se numără Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova; Sergiu Prodan, Ministrul Culturii; Kent D. Logsdon, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova; dar și cineaști independenți, producători, reprezentanți ai fondurilor de film și ai asociațiilor cinematografice din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Germania, Danemarca, Muntenegru, Croația, Armenia, Norvegia, Macedonia de Nord, Georgia, Israel și țările Baltice.
Agenda evenimentului
Forumul este organizat de Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, cu susținerea Ministerul Culturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.