CFM, pierderi colosale! Operatorul de stat are restanțe la salarii din luna martie

21 Iun. 2024, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 10:44 // Actual //  Lupu Eduard

Calea Ferată din Moldova (CFM) se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat într-un live pe Facebook că salariile pentru luna februarie au fost achitate și că, începând de astăzi, sunt plătite restanțele pentru luna martie.

„Există în continuare probleme la achitarea salariilor. Au fost achitate salariile pentru luna februarie și, începând de azi, sunt achitate restanțele pentru luna martie,” a spus Spînu.

Ministrul a subliniat necesitatea unei reforme serioase pentru CFM, afirmând că operatorul de stat nu mai poate funcționa în modul în care a funcționat până acum. „Calea ferată are nevoie de o reformă serioasă. Nu mai poate funcționa cum a funcționat. Sunt sigur că după reformare, foarte rapid vom avea o companie competitivă și care va putea plăti salariile,” a adăugat Spînu.

Pentru a compensa lipsa investițiilor din trecut, ministrul a menționat că în prezent există două proiecte mari în derulare, cu un cost total de peste 250 de milioane de euro. Acestea vizează modernizarea tronsoanelor Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești și Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. „Facem tot posibilul pentru a recupera lipsa investițiilor care nu s-au făcut la CFM. În prezent, avem două proiecte mari în derulare, cu un cost de peste 250 de milioane de euro. Este vorba de tronsonul Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești și Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari,” a explicat ministrul.

Reforma și investițiile sunt văzute ca soluții esențiale pentru redresarea CFM și pentru asigurarea plății salariilor angajaților la timp.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Iun. 2024, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2024, 15:43 // Actual //  Lupu Eduard

„Bacalaureat” de Cristian Mungiu este al treilea film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Pelicula relatează istoria unui doctor dintr-un oraș provincial, în căutarea căii cele mai bune căi de urmat pentru copilul lui, în contextul societății românești de astăzi și corupției care îl înconjoară.

Eliza, fiica lui Romeo Aldea, tocmai a obținut o bursă ca să studieze psihologia în Anglia și îi rămâne doar să susțină examenele de Bacalaureat. Un incident pune în pericol planurile de viitor ale familiei, iar medicul trebuie să ia o hotărâre dificilă.

Cei care au scris recenzii susțin că în ochii protagoniștilor se pot regăsi majoritatea românilor, iar frazele și situațiile prezentate au fost auzite și trăite practic de fiecare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Din distribuție fac parte actori excelenți precum Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim și Adrian Văncică, Lia Bugnar. Producția a ajuns pe paginile The Times, în topul New York Times, are trofeul de la Cannes și a fost nominalizată pentru premiile Goppo și premiul Academiei Europene de Film.

„Ce îi transmiţi copilului tău, asta e chestiunea de bază. Ce îl înveţi! Cm să se descurce în lumea noastră obişnuită cu scurtături pentru oricare situaţie sau cum să respecte nişte principii, cu speranţa că doar aşa se va îndrepta ceva vreodată într-o societate în care predomină individualismul în detrimentul unei educaţii pentru binele comun

Deciziile despre care vorbeşte filmul sunt luate cel mai adesea de capul familiei într-o societate aşa de paternalistă că a noastră aşa că mi s-a părut just să folosesc perspectiva narativă a unui bărbat. Însă fiecare personaj exprima o opinie în film, opinie care ne vorbeşte despre stereotipurile şi prejudecăţile societăţii noastre”, povestea pentru adevarul.ro regizorul.

Filmul „Bacalaureat” de Cristian Mungiu este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău