China și Marea Britanie se confruntă cu un exod de milionari

21 Iun. 2024, 10:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
21 Iun. 2024, 10:26 // Bani și Afaceri //  bani.md

Marea Britanie este pe cale să piardă 9.500 de milionari în acest an, mai mult decât orice altă țară din lume, cu excepția Chinei, conform unui nou raport privind intențiile de migrație ale celor bogați din lume, analizat de Bloomberg.

Acesta este mai mult decât dublul numărului de milionari care au părăsit țara în 2023 și se situează doar în urma Chinei, care va pierde 15.200 de milionari în acest an, conform raportului Henley Private Wealth Migration, realizat de firma de consultanță în migrație Henley & Partners.

Estimarea vine în contextul în care Marea Britanie se pregătește pentru alegeri în mai puțin de două săptămâni, iar Partidul Laburist de opoziție, care pledează pentru taxe mai mari pentru bogați, are un avans de aproximativ 20 de puncte față de Conservatorii de la guvernare. Creșterea recentă a plecărilor rezidenților ultra-bogați din Marea Britanie este accelerarea unei tendințe care a început în perioada Brexitului. Din 2017 până anul trecut, țara a pierdut 16.500 de milionari din cauza migrației, conform raportului.

Exodul reprezintă o inversare pentru țara care, timp de decenii, a servit drept magnet pentru familii bogate din Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu, care s-au adunat în principal la Londra. Peste 7% dintre milionarii estimați că se vor muta global în acest an vor părăsi Marea Britanie, arată raportul. Aceasta reflectă „o acumulare constantă de factori” care fac țara mai puțin atractivă pentru bogați – Brexit, criza energetică din războiul din Ucraina și creșterea ulterioară a inflației.

Destinația de top pentru milionari este Emiratele Arabe Unite, care urmează să atragă 6.700 de persoane bogate în acest an. O destinație preferată de multă vreme a persoanelor bogate din India și Orientul Mijlociu, țara a primit mii de ruși în urma războiului din Ucraina. Aproximativ 1.000 de milionari vor părăsi Rusia în acest an – mai puțin de jumătate din numărul care au plecat anul trecut și în scădere de la 8.500 în 2022.

Deși afluxul de ruși în Emiratele Arabe Unite a încetinit în ultimul an, acest lucru a fost parțial compensat de un număr mai mare de europeni și britanici care se relochează, conform raportului. Numărul milionarilor care trăiesc în cel mai mare oraș din EAU, Dubai, a crescut cu 78% în ultimul deceniu, potrivit Bloomberg.

Cu taxe zero pe venitul personal, fus orar convenabil pentru multiple continente și un aeroport de talie mondială, EAU a făcut eforturi concertate pentru a atrage persoanele bogate. Atât Abu Dhabi cât și Dubai au creat piețe financiare sofisticate pentru a atrage firme globale și birouri de familie.

SUA este a doua destinație a noilor milionari – 3.800 estimați pentru acest an – urmată de Singapore, cu 3.500 de sosiri anticipate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 09:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 09:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a coborât la aproape 17 lei, iar economistul Stas Madan consideră că această evoluție confirmă inspirația unei decizii-cheie luate la începutul anului de către Banca Națională a Moldovei (BNM): stabilirea monedei euro drept referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc, în locul dolarului.

„Este una dintre cele mai inspirate decizii de politică economică din ultimii ani”, afirmă Madan, subliniind că această mutare a redus volatilitatea cursului de schimb și a adus mai multă predictibilitate pentru firme și populație. Având în vedere că 60–70% din comerțul și remitențele Republicii Moldova sunt în euro, noua abordare reflectă realitatea economică a țării.

Totodată, modificarea a avut un impact pozitiv asupra structurii rezervelor valutare ale statului. Dacă la începutul anului 2024 dolarul deținea o pondere dominantă de 64%, comparativ cu 33% pentru euro, la sfârșitul lunii februarie 2025 raportul s-a inversat pentru prima dată în istoria țării: euro a devenit moneda principală din rezerve, cu o pondere de 50,1%, iar dolarul a coborât la 47,9%.

„Această rebalansare a redus semnificativ vulnerabilitatea rezervelor valutare la fluctuațiile de pe piața internațională și a permis menținerea stabilității financiare chiar și în contextul unui dolar tot mai volatil”, a adăugat economistul.

 

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009