Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

08 Iul. 2024, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2024, 08:43 // Actual //  bani.md

Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 435,33 milioane USD. Acest volum reprezintă 11,5% din PIB. Reducerea a fost în mare parte cauzată de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 17,75 milioane USD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Intrările remiterilor din țările CSI s-au diminuat de 2,0 ori, reprezentând 8,9% din total, în timp ce cele din Uniunea Europeană au scăzut cu 0,4%, dar au rămas majoritare cu o pondere de 58,6% din totalul remiterilor. Pe de altă parte, remiterile din alte țări au înregistrat o creștere de 7,2%, având o pondere de 32,5% din totalul remiterilor personale.

În ceea ce privește remiterile personale plătite către nerezidenți, acestea au crescut cu 16,5%, datorită majorării transferurilor personale cu 12,70 milioane USD. Creșteri semnificative ale ieșirilor au fost înregistrate pentru Uniunea Europeană și alte țări. Remiterile către UE au crescut cu 24,4%, constituind 56,6% din total, iar cele către alte țări au crescut cu 27,6%, ajungând la 25,0% din total. Ieșirile destinate țărilor CSI s-au diminuat cu 11,2%, reprezentând 18,4% din totalul ieșirilor de remiteri personale.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Prețul unui iPhone fabricat în Statele Unite ar putea exploda cu până la 90%, avertizează Bank of America (BofA), din cauza costurilor mai mari cu forța de muncă și a posibilelor tarife vamale aplicate componentelor importate din China, potrivit Bloomberg.

Într-o analiză destinată investitorilor, echipa condusă de analistul Wamsi Mohan estimează că doar mutarea producției în SUA ar crește costurile cu 25%, fără a lua în calcul taxele vamale. În contextul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China, costurile totale ar putea crește cu până la 90% sau chiar mai mult.

„Deși Apple ar putea găsi forță de muncă internă pentru asamblarea dispozitivelor, majoritatea componentelor esențiale tot ar fi fabricate în China și importate în SUA, ceea ce ar atrage tarife de retaliere”, precizează BofA.

Pe fondul tensiunilor comerciale alimentate de fostul președinte Donald Trump, care a ridicat tarifele pentru China la 125%, acțiunile Apple au suferit fluctuații majore. Deși recent au atins un maxim nemaiînregistrat din iulie 2020, acțiunile au pierdut 23% din valoare în 2025, iar după introducerea noilor tarife pe 2 aprilie, au scăzut suplimentar cu 14%, echivalentul unei pierderi de 479 miliarde de dolari din capitalizarea de piață.

Analiștii de la Rosenblatt Securities avertizează că tarifele suplimentare ar putea avea un impact dezastruos asupra companiei. Dan Ives, expert tehnologic la Wedbush, a redus prețul țintă pentru acțiunile Apple, spunând că „lupta cu tarifele vamale ar putea deveni catastrofală”.

Temerile privind scumpirea dispozitivelor au determinat o creștere a vânzărilor de iPhone în weekendul trecut, pe fondul unui val de cumpărături „de panică”.

Pentru a evita consecințele tarifelor, Apple ar avea nevoie de scutiri vamale pentru componentele fabricate în afara SUA – scenariu considerat puțin probabil de către BofA. „Până nu devine clar dacă noile tarife vor fi permanente, nu ne așteptăm ca Apple să ia decizia de a muta producția în SUA”, a declarat Wamsi Mohan.

Totuși, Apple își continuă diversificarea lanțului de aprovizionare, iar BofA estimează că India va deveni un nod tot mai important pentru producția de iPhone.

Mohan menține o recomandare de tip ‘buy’ pentru acțiunile Apple, cu un preț țintă de 250 de dolari, în condițiile în care acestea se tranzacționează în prezent la peste 190 USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU