Lupta strânsă pentru câştigarea alegerilor din SUA se vede şi în piaţa valutară

04 Nov. 2024, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Nov. 2024, 17:34 // Actual //  Ursu Victor

Dolarul a pierdut luni din avansul înregistrat săptămâna trecută, după ce unele sondaje din weekend au indicat-o favorită pe Kamala Harris, scrie FT.

Ultimele sondaj din statul american Iowa, dat publicităţii în weekend o arată câştigătoare pe Harris în statul puternic contestat. Acesta a fost realizat de J Ann Selzer şi este considerat de cea mai bună calitate.

„Se pare că există o oarcare inversare a trendului de creştere a dolarului după sondajul din Iowa”, a spus Ju Wang, head of greater China foreign exchange and rates strategy la BNP Paribas.

Yenul şi renminbi s-au apreciat cu 0,8% şi, respectiv, 0,5% faţă de dolar luni dimineaţă. În acest timp, moneda euro s-a apreciat cu 0,6% faţă de dolar.

Aşteptările pieţei privind o iminentă victorie a lui Donald Trump la alegerile de marţi, împreună cu noile date economice ce dovedesc rezilienţa Americii, au făcut ca dolarul să înregistreze cea mai mare creştere procentuală din aprilie 2022.

Investitorii consideră că o victorie a lui Trump ar însemna aplicarea de tarife comerciale suplimentare, ceea ce ar determina Rezerva Federală Americană să crească dobânzile, întărind dolarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Nov. 2024, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Nov. 2024, 16:43 // Actual //  Ursu Victor

Creșterea cerințelor stricte ale băncilor străine, care au cauzat întârzieri și refuzuri în procesarea plăților pentru companiile rusești, a împins unele dintre acestea să recurgă din nou la comerțul de tip barter, practicat pe scară largă în perioada anilor ’90. Aceste tranzacții de schimb ar putea reduce veniturile bugetare, însă guvernul rus este mai preocupat de menținerea importurilor necesare.

În ianuarie, Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia a elaborat, la inițiativa fostului prim-vicepremier Andrei Belousov (în prezent ministru al apărării), un ghid pentru companii despre realizarea tranzacțiilor de tip barter. „Navigatorul pentru tranzacțiile externe de tip barter” descrie tipurile de schimburi, avantajele lor și include un ghid pas cu pas pentru organizarea acestor tranzacții și stabilirea valorii echivalente a bunurilor sau serviciilor schimbate, norează Financial Times.

Compania „Astarta-Agrotrading” din Saratov a încheiat recent un astfel de acord cu două firme pakistaneze, conform căruia urmează să livreze 15.000 de tone de năut în schimbul aceleași cantități de mandarine și 10.000 de tone de linte în schimbul unei cantități echivalente de cartofi. Într-o altă tranzacție, 20.000 de tone de năut vor fi schimbate pentru o cantitate similară de orez. Compania dorește să testeze mecanismul și consideră că această metodă le poate extinde opțiunile comerciale.

De asemenea, au fost realizate schimburi mai neobișnuite, precum schimbarea echipamentelor de uz casnic și a materialelor de construcții din China pe semințe de in rusesc. Alexei Frolov, șeful administrației vamale din Ural, a declarat că astfel de tranzacții elimină riscurile valutare și problemele legate de întârzierile plăților.

Însă specialiștii avertizează că, deși acest sistem minimizează riscurile financiare, Rusia continuă să schimbe resurse brute pentru produse finite, ceea ce permite țărilor partenere, cum ar fi China, să obțină profituri mai mari din procesare și vânzare.

Totodată, tranzacțiile de tip barter pot permite companiilor să evite plata anumitor taxe, datorită evaluării valorii bunurilor pe baza unor estimări. Cu toate acestea, experții susțin că acest tip de comerț este dificil de organizat pe scară largă și va rămâne, probabil, o soluție de nișă pentru anumite parteneriate comerciale restrânse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău