A eșuat licitația de construcție a centralelor de cogenerare de la Termoelectrica. Se anunță un alt concurs

25 Ian. 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Procedura de licitație pentru construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul Termoelectrica S.A. va fi reluată, anunțând astfel directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată pe 25 ianuarie. Repetarea licitației vine în urma neconformităților constatate în ofertele celor două companii participante.

Pentru a atrage un număr mai mare de companii internaționale cu capacități și tehnologii moderne, se vor întreprinde acțiuni de promovare, incluzând invitații extinse pentru potențiali ofertanți, ședințe de informare și vizite de documentare la fața locului. Astfel, se dorește asigurarea unei competiții sporite și a unei investiții de calitate, având în vedere impactul proiectului asupra securității energetice a țării.

Directorul UCIPE a subliniat importanța adoptării unor tehnologii moderne și a surselor interne de producere și diversificare a energiei pentru a răspunde nevoilor și obiectivelor sectoriale. Repetarea licitației este menită să minimizeze riscurile și să ofere oportunitatea de a selecta cele mai bune oferte cu potențial înalt.

Decizia de a relua licitația a fost luată în urma unei proceduri complexe de evaluare, cu participarea unui consultant internațional, iar coordonarea cu Banca Mondială a fost realizată în concordanță cu raportul de evaluare și decizia de respingere a ambelor oferte.

Surugiu a evidențiat că licitația anterioară a fost influențată de criza regională generată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat ezitarea unor companii cu potențial de a oferi oferte în Republica Moldova. Totuși, în prezent, se manifestă o încredere crescută din partea investitorilor în Republica Moldova și în potențialul său investițional.

Licitația face parte a Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din Chișinău (PIESACET-2), iar valoarea estimată a pachetului investițional este de aproximativ 81 de milioane de euro.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău