Achiziția apartamentelor din ce în ce mai dificilă. Prețurile la imobile au crescut mai mult decât salariile

19 Nov. 2021, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2021, 15:46 // Actual //  bani.md

Este pentru prima dată când după 13 ani de reducere a prețurilor este mai greu să fie achiziționat un apartament raportat la salariul mediu. Moldovenii trebuie să lucreze 9,5 ani în anul 2021 pentru cumpărarea unui apartament cu un an mai mult față de 2020. Acest lucru se întâmplă deoarece ritmul de creștere a salariului a fost mult mai lent comparativ cu prețurile la apartamente, a explicat în cadrul emisiunii „Analize economice”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță

Potrivit economistului, prețurile la apartamentele noi au crescut cu peste 28%. Este o creștere care nu s-a mai pomenit de ani buni în Republica Moldova.

În anul 2007-2006 pentru achiziția unui apartament de 70 metri pătrați era nevoie de 36,4 ani de muncă. În anul 2020 capacitatea noastră de plată a crescut continuu pe fundalul prețului la apartamente care s-a dus în jos. În anul 2019 – 2020 prețul la apartamentele vechi a rămas neschimbat, iar la cele noi s-a majorat nesubstanțial. De aceea, în anul 2020, moldovenii trebuiau să lucreze 8,5 ani pentru achiziția unui apartament de 70 metri pătrați în Chișinău. Acest indicator este similar cu cel din Europa unde un cetățean trebuie să muncească între șase și zece ani pentru achiziția unui imobil”, susține Ioniță.

În anul 2008, când piața imobiliară a ajuns la cel mai ridicat nivel, prețul unui apartament de 70 metri pătrați costa 61 mii de euro. După aceasta a fost  o scădere continuă până în anul 2019 cât același apartament costa 38 mii de euro. La sfârșitul anului trecut costul era de 42 mii de euro. Ce-i drept nu este o creștere nu prea mare. Deja în acest an, în trimestrul trei, un apartament de 70 metri pătrați în Chișinău costă 50 mii de euro.

Referitori la salariu, Veceslav Ioniță spune că în trimestrul trei al anului 2021 remunerarea medie a trecut de 5 000 de euro. Până în anul 2016 salariul mediu a fost pe o linie dreaptă de 2 800 de euro.

Estimările arată că în anul 2021 va fi înregistrat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare din istoria Republicii Moldova, de circa 29 – 30 mii tranzacții de vânzare cumpărare.

În concluzie, economistul, Veaceslav Ioniță afirmă că prețul la apartamente își încetinește creșterea. Anul trecut am avut o majorare și de 12% într-un trimestru, în acest an ascensiunea e de doar 5%. Ritmul de creștere a prețurilor s-a redus, dar oricum asistăm la o majorare a prețurilor. Totodată, avem o segmentare a pieței. O parte din oameni, cam 25% procură apartamente noi. Va fi mai greu de cumpărat apartamente noi și mai ușor de achiziționat imobile vechi. În acest an, prețul apartamentelor noi va ajunge la nivelul din anul 2008 când metrul pătrat costa 900 euro.

Pița imobiliară este trasă în sus de salariile mai mari, remitențele în ascensiune și accesibilitatea creditelor imobiliare. Lunar portofoliul de credite imobiliare crește cu 281 mil. de lei de aproape 20 de ori mai mult față de cum era până în anul 2017.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău