AEE a inițiat o platformă de discuții cu producătorii de biocombustibil solid pentru următorul sezon de încălzire

23 Mart. 2023, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2023, 11:34 // Actual //  MD Bani

Agenția pentru Eficiență Energetică a inițiat o platformă de discuții cu producătorii de biocombustibil solid privitor la activitățile planificate în vederea consolidării cererii și ofertei de biocombustibil solid pentru următorul sezon de încălzire.

În acest sens, Vladimir Brăgaru, consultant în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova a  prezentat ,,Studiul privind situația în țară în ce privește cererea și oferta de biocombustibili solizi” care a identificat problemele cu care se confruntă producătorii și consumatorii de biocombustibil solid și a venit cu un șir de soluții privind remedierea și consolidării sectorului.

De asemenea, în cadrul întrunirii, reprezentanta PNUD Moldova, Inga Podoroghin a oferit primele informații despre noul Proiect în domeniul biomasei care va susține dezvoltarea și consolidarea sectorului de producere și consum a biocombustibilului solid. Acesta include elemente de finanțare a producătorilor cât și va oferi suport la dezvoltarea cadrului normativ legal în domeniul biomasei. Proiectul va fi implementate în perioada următoare de către PNUD Moldova.

Ion Muntean, directorul AEE a declarat că: ,,Realizările în domeniul biocombustibililor pe care le-a atins Republica Moldova în perioada 204-2018 au demonstrat că acest sector reprezintă un element indispensabil al „tranziției energetice” pe care țara și-a asumat-o. Există deja o experiență care poate fi valorificată în vederea relansării acestui sector, iar noul proiect anunțat de PNUD Moldova împreună cu documentele de politici la care se lucrează momentan, trebuie să contribuie la o dezvoltare programatică a acestui domeniu în următorii ani. Pentru realizarea acestui scop, AEE se va implica activ în elaborarea Programului național privind consolidarea și dezvoltarea sectorului național de biocombustibili solizi pe termen lung, dar și a Planului de acțiuni pe termen scurt. În acest sens, platforma de discuții lansată astăzi este foarte importantă și vom asigura funcționalitatea acesteia cu implicarea tuturor părților interesate astfel încât prioritățile ce urmează a fi asumate să reflecte necesitățile reale ale sectorului.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău