Gala „Oameni implicați. Comunități solidare”. Află cum au fost integrați peste opt mii de refugiați în comunități

23 Mart. 2023, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mart. 2023, 12:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Moldova – țară mică, inimă mare! Peste 8 mii de refugiați, stabiliți în localitățile din țară au beneficiat de consiliere juridică, psihologică și socială pentru a se integra în comunități prietenoase, cu acces la educație, servicii de sănătate și informații cu privire la statutul și drepturile refugiaților.

Timp de un an, 12 echipe mobile au oferit asistență multidisciplinară în 393 localități, inclusiv pentru două mii de localnici, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, implementat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) cu susținerea OXFAM.

Printre cele mai urgente probleme care au fost soluționate de echipele mobile, formate din asistent social, jurist și psiholog sunt: suport pentru a beneficia de ajutorul financiar garantat, ghidare pentru obținerea codului personal MD, facilitarea accesului la servicii medicale și sociale, înscrierea copiilor în instituții de învățământ, angajarea în câmpul muncii și consiliere psihologică continuă pentru a depăși situațiile de criză. În total, 8772 de refugiați și 2889 de localnici din 32 de raioane, municipiile Chișinău și Bălți, au beneficiat de serviciile echipelor mobile.

Mariana Buruiană, directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor:Proiectul „Oameni implicați. Comunități solidare.” a fost lansat acum un an, într-o perioadă complicată pentru Moldova. Consecințele războiului se făceau tot mai simțite pentru cetățeni, iar fluxul de refugiați era continuu. Știam că va fi nevoie să ne implicăm în a oferi suport atât persoanelor fugite din calea războiului, cât și familiilor de moldoveni ce au găzduit refugiați. Proiectul implementat cu suportul financiar al OXFAM a acoperit trei direcții de intervenție: consiliere și informare, susținerea inițiativelor comunitare și suport financiar categoriilor de persoane cu risc înalt de vulnerabilitate.

Venim cu recunoștință către membrii echipelor mobile care au mers din ușă în ușă, de la familie la familie și au oferit suport juridic, social și psihologic. Mii de oameni, refugiați și localnici au simțit că nu sunt singuri în situații de criză, că dificultățile au puterea de a ne solidariza. Proiectele comunitare implementate în cele 21 de sate și orașe ale Moldovei au adus oamenii împreună, i-au făcut să comunice, să se privească ochi în ochi și să construiască un viitor mai bun.

În cadrul proiectului, 22 de inițiative comunitare au fost susținute financiar, fiind implementate în localități din nordul, centrul și sudul republicii. Atât pentru refugiați, cât și pentru băștinași, au fost create zone de agrement, terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate săli pentru ședințe și activități ce facilitează comunicarea și integrarea socială, au fost dotate biblioteci cu carte în limba română și ucraineană, organizate evenimente de interacțiune și socializare – toate, pentru a consolida coeziunea socială pentru cei care au fugit din calea războiului.

Kyriakos Giaglis, Director operațional pe răspunsul ucrainean, Oxfam: „Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022, Oxfam a decis să-și extindă intervenția în Moldova. Am avut deosebita plăcere să colaborăm cu Centrul de Drept al Femeilor, o organizație ce împărtășește valorile Oxfam, care lucrează cu sârguință pentru a promova drepturile femeilor și egalitatea de gen. Suntem onorați că împreună cu Centrul de Drept al Femeilor am fost alături de grupurile cele mai vulnerabile, afectate de consecințele războiului și le-am putut oferi suport informațional, consiliere juridică, sprijin financiar, asistență socială și acces la servicii de sănătate mintală. Munca depusă de echipa Centrului de Drept al Femeilor și capacitatea lor de a construi poduri între refugiați și comunitatea gazdă, au fost esențiale pentru succesul programului, iar Oxfam este recunoscător pentru această cooperare.”

Pe 24 martie, membrii echipelor mobile multidisciplinare, reprezentanți ai comunităților implicate, autorități publice locale, refugiați și băștinași – beneficiari ai proiectului, vor participa la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.”

În cadrul evenimentului, invitații vor putea cunoaște istoriile oamenilor implicați, cum s-a desfășurat procesul de asistență după metodologia „de la ușă la ușă”, care au fost provocările și cum s-au susținut reciproc oamenii pentru a crea împreună relații de prietenie și solidaritate.

Anna Susarenco, managera proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare”: Realitățile din viața oamenilor cu care am lucrat și ca echipă și ca beneficiari, sunt impresionante și, din păcate, triste. De multe ori a fost dificil să oferim asistență socială, juridică sau psihologică pentru că e foarte greu să oferi asistență când e nevoie de fapt de mâncare, haine, ușă la casă, lemne pentru foc sau medicamente pentru copii.

Șefi de raion, primari, asistenți sociali, profesori, oameni din comunitate și refugiați s-au implicat și au scos la iveală cea mai bună versiune a lor. Pentru că în timpuri grele oamenii se implică și devin puternici. Iar când oamenii se implică – ei învață, iar atunci când învață, lucrurile devin mai bune, mai clare, mai ușor de rezolvat, mai frumoase. Noi am învățat și am ajutat pe cei din jur să navigheze prin situații de criza și să fim solidari. Astăzi avem lecții învățate, avem experiențe valoroase și mii de oameni pe care am reușit să îi ajutăm.

Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.” va avea loc la Palatul Republicii, cu începere de la ora 11:00.

**Evenimentul este organizat de Centrul de Drept al Femeilor, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, cu susținerea OXFAM, cu scopul de a preveni și de a răspunde cazurilor de violență în bază de gen, în contextul crizei refugiaților.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău