Amazon câștigă recursul în instanță împotriva Comisiei Europene. Se luptau pentru o factură fiscală de 300 milioane $

12 Mai 2021, 16:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 16:23 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Amazon a câștigat miercuri apelul împotriva Comisiei Europene, care a ordonat gigantului tehnologic american să ramburseze 250 milioane euro (303 milioane dolari) în taxe către Luxemburg, scrie CNBC.

Curtea generală a UE a declarat că comisia, brațul executiv al UE, nu a reușit să demonstreze că există un avantaj fiscal ilegal acordat Amazonului de Luxemburg – unde firma americană are filiala sa europeană.

Comisia din Bruxelles a declarat în 2017 că Luxemburgul a acordat beneficii fiscale necuvenite Amazon. Comisia a declarat la acea vreme că Amazon a fost autorizat să plătească de patru ori mai puțin impozite decât alte companii locale supuse acelorași reguli naționale. Cu toate acestea, Amazon a contestat această evaluare.

„Salutăm decizia Curții, care este în conformitate cu poziția noastră de lungă durată, conform căreia am respectat toate legile aplicabile și că Amazon nu a primit niciun tratament special”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al companiei Amazon pentru CNBC.

Aceasta este a doua astfel de hotărâre a instanței împotriva comisiei în mai puțin de un an. În iulie, curtea a declarat că echipa UE, condusă de Margrethe Vestager, nu a reușit să demonstreze că guvernul irlandez a acordat Apple un avantaj fiscal. Comisia a ordonat Apple să ramburseze aproximativ 13 miliarde de euro în impozite neplătite în 2016.

De atunci, Comisia a decis să ducă acest caz în fața Curții Europene de Justiție, în timp ce studiază în același timp modalități de a-și perfecționa setul de instrumente pentru a combate ceea ce descrie drept concurență neloială pe piață.

În acest context, parlamentarii europeni dezbat două propuneri legislative care ar putea aduce schimbări radicale. În temeiul acestor propuneri, obiectivul UE este de a impune remedii care să ducă la schimbări practice, mai degrabă decât să le amendeze pe cele care încalcă regulile în mod constant.

 

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău