Amenințare dură din partea rușilor! „Europenii vor plăti în curând 2.000 de euro per mia de metri cubi de gaz”

22 Feb. 2022, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 16:11 // Actual //  MD Bani

Oprirea certificării Nord Stream 2 de către Germania va duce în curând la creșterea prețului de piață al gazului în Europa la 2.000 de euro. O declarație în acest sens a fost făcută de către vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, după-amiaza zilei de marți, 22 februarie curent, pe contul său de Twitter, scrie Realitatea.md.

„Cancelarul german, Olaf Scholz, a dat instrucțiuni să oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bine ați venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro per mia de metri cubi de gaz”, a scris Dmitri Medvedev.

Recordul istoric al prețului futures pe gaz la bursa ICE din Londra a fost stabilit pe 21 decembrie 2021, când a depășit 2.000 de dolari per mia de metri cubi. Înainte de aceasta, prețul record a fost atins pe 6 octombrie 2021 – 1.900 USD per 1.000 de metri cubi.

 

Decizia de suspendare a certificării Nord Stream 2 a fost anunțată de Scholz tot pe 22 februarie curent, mai devreme. Potrivit acestuia, este încă imposibil să se certifice gazoductul după „ultimele acțiuni” ale Rusiei și situația ar trebui reevaluată după ce Rusia a recunoscut independența a două regiuni separatiste din Donbass – Donețk și Lugansk, estul Ucrainei (DPR/LPR). Scholz a mai promis că Germania se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

În timp ce conducerea Gazprom nu a comentat în niciun fel, cei de la Nord Stream 2 au declarat doar că „au luat act” de suspendarea certificării.

„Nu putem comenta aceste rapoarte și așteptăm informații adecvate de la autoritățile de reglementare”.

Conducta de gaz este formată din două cu o lungime de aproximativ 1200 km. Capacitatea combinată a celor două linii ale Nord Stream 2 este de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Decizia preliminară de a începe construcția gazoductului cu participarea unui consorțiu internațional, care include ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper și Wintershall, a fost luată în 2012. Așezarea țevii în sine în Marea Baltică a început în 2018. Construcția era planificată să fie finalizată la sfârșitul anului 2019, dar sancțiunile americane impuse atunci în decembrie au împiedicat acest lucru.

În acest moment, Nord Stream 2 este finalizat tehnic și, în ciuda tuturor, „Gazprom” a anunțat că construcția a fost finalizată în septembrie 2021. După aceea, a început procesul de certificare a proiectului. Pentru a-l lansa trebuie să fie aprobat de autoritățile de reglementare germane.

 

Realitatea Live

22 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Petrolul, motorul economic al Federației Ruse din ultimele decenii, este pe cale să devină o resursă pe sfârșite. Potrivit ministrului rus al Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, rezervele de petrol explorate ale Rusiei vor ajunge doar pentru încă 26 de ani de extracție, dacă se menține ritmul actual al exploatării – circa 500 milioane de tone anual.

Declarația a fost făcută miercuri, 21 mai, în plenul Dumei de Stat, iar cifrele sunt îngrijorătoare: din cele 31 miliarde de tone estimate ca rezerve totale, doar 13 miliarde de tone sunt considerate rentabile economic. Restul se află în zăcăminte greu accesibile, care necesită tehnologii avansate și investiții majore, notează RiaNovosti.

Deși Rusia mai are la dispoziție aproximativ 95 de miliarde de tone de „resurse de petrol” nedescoperite complet, o mare parte dintre acestea sunt considerate greu de extras cu tehnologiile actuale, în contextul în care dependența de echipamente și software importate depășește 90% în sectorul de foraj.

Conform Strategiei Energetice a Rusiei până în 2050, deja în următorii ani extracția anuală ar putea începe să scadă semnificativ. În scenariul „inerțial”, producția va scădea de la 530–540 milioane de tone la 477 milioane în 2036, iar în 2050 – la doar 287 milioane de tone.

Și mai dramatic este scenariul de criză („stress-scenario”), care prevede doar 171 milioane de tone în 2050, în condițiile intensificării sancțiunilor occidentale și a tranziției globale către energie verde. În această proiecție, exporturile de petrol ale Rusiei vor dispărea complet, de la 234 milioane de tone în prezent la zero.

Pentru a menține actualul nivel de producție („scenariul țintă”), autoritățile ruse admit că este nevoie de investiții masive și obținerea suveranității tehnologice, ceea ce implică înlocuirea a peste 1.500 de poziții de echipamente considerate „critice”.

În prezent, 50% dintre utilajele miniere, 30% din echipamentele geofizice de suprafață, 20% din tehnologia pentru cercetarea zăcămintelor și 10% din echipamentele de analiză a sondelor sunt tot importate, accentuând vulnerabilitatea sectorului energetic rusesc în fața izolării tehnologice internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO