Amenințare dură din partea rușilor! „Europenii vor plăti în curând 2.000 de euro per mia de metri cubi de gaz”

22 Feb. 2022, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 16:11 // Actual //  MD Bani

Oprirea certificării Nord Stream 2 de către Germania va duce în curând la creșterea prețului de piață al gazului în Europa la 2.000 de euro. O declarație în acest sens a fost făcută de către vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, după-amiaza zilei de marți, 22 februarie curent, pe contul său de Twitter, scrie Realitatea.md.

„Cancelarul german, Olaf Scholz, a dat instrucțiuni să oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bine ați venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro per mia de metri cubi de gaz”, a scris Dmitri Medvedev.

Recordul istoric al prețului futures pe gaz la bursa ICE din Londra a fost stabilit pe 21 decembrie 2021, când a depășit 2.000 de dolari per mia de metri cubi. Înainte de aceasta, prețul record a fost atins pe 6 octombrie 2021 – 1.900 USD per 1.000 de metri cubi.

 

Decizia de suspendare a certificării Nord Stream 2 a fost anunțată de Scholz tot pe 22 februarie curent, mai devreme. Potrivit acestuia, este încă imposibil să se certifice gazoductul după „ultimele acțiuni” ale Rusiei și situația ar trebui reevaluată după ce Rusia a recunoscut independența a două regiuni separatiste din Donbass – Donețk și Lugansk, estul Ucrainei (DPR/LPR). Scholz a mai promis că Germania se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

În timp ce conducerea Gazprom nu a comentat în niciun fel, cei de la Nord Stream 2 au declarat doar că „au luat act” de suspendarea certificării.

„Nu putem comenta aceste rapoarte și așteptăm informații adecvate de la autoritățile de reglementare”.

Conducta de gaz este formată din două cu o lungime de aproximativ 1200 km. Capacitatea combinată a celor două linii ale Nord Stream 2 este de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Decizia preliminară de a începe construcția gazoductului cu participarea unui consorțiu internațional, care include ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper și Wintershall, a fost luată în 2012. Așezarea țevii în sine în Marea Baltică a început în 2018. Construcția era planificată să fie finalizată la sfârșitul anului 2019, dar sancțiunile americane impuse atunci în decembrie au împiedicat acest lucru.

În acest moment, Nord Stream 2 este finalizat tehnic și, în ciuda tuturor, „Gazprom” a anunțat că construcția a fost finalizată în septembrie 2021. După aceea, a început procesul de certificare a proiectului. Pentru a-l lansa trebuie să fie aprobat de autoritățile de reglementare germane.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ