ANRE promite diminuarea tarifelor la gaz. Ieftinirea va fi nesemnificativă

16 Dec. 2021, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Dec. 2021, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

Tarifele la gaz pentru populație ar urma să scadă cu 0,20 de lei, la 10,07 lei pentru metrul cub de gaz consumat în anul 2022, potrivit unui proiect de hotărâre al ANRE, care va fi discutat în ședința din 21 decembrie.

ANRE a stabilit, în anul 2022, un venit în mărime de 10,7 miliarde de lei pentru Moldovagaz. Astfel, reglementatorul a stabilit următoarele prețuri la gazele naturale furnizate în punctele:

de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 7 652 lei/1000 m3 față de 7,83 lei

de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 7 939 lei/1000 m3 față de 8,11 lei

de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 8 148 lei/1000 m3 față de 8,33 lei

de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 8 466 lei/1000 m3 față de 8,64 lei

de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 10 076 lei/1000 m3 față de 10,26 lei

La determinarea prețului la gazele naturale furnizate de Moldovagaz ANRE spune că s-a ținut cont de următorii parametri:

– volumele totale de gaze naturale furnizate la prețuri reglementate – 1 177,01 mln. m3

– prețul mediu de procurare a gazelor naturale pentru anul 2022 – 423,40 dolari. SUA/1000 m3

– cursul de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA -17,68 lei/1 dolar SUA (cursul mediu BNM pentru anul 2021)

– cheltuielile totale suportate de către furnizor pentru procurarea serviciilor de transport al gazelor naturale au fost calculat în conformitate cu pct. 10 din Metodologia 355 și constituie – 295,53 mln. lei

– cheltuielile totale suportate de către furnizor pentru procurarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale au fost calculat în conformitate cu pct. 11 din Metodologia 355 și constituie –1 361,58 mln. lei

– cheltuielile reglementate ale furnizorului legate nemijlocit de prestarea serviciului de furnizare a gazelor naturale au fost determinate în baza celor aprobate de ANRE și actualizate la parametrii prevăzuți de Metodologia 355 și constitui -170,76 mln. lei

– rentabilitatea reglementată a furnizorului a fost determină separat pentru fiecare categorie de preţ pe baza cheltuielilor aferente activităţii reglementate, și constituie- 43,74 mln. lei

– componenta de corectare a veniturilor reglementate ale furnizorului pentru perioada 2011- 2020 – 25,96 mln. lei.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău