Arma gazieră a lui Putin rămâne fără muniție! Republica Moldova a transportat gaz prin conducta transbalcanică

02 Dec. 2022, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Republica Moldova a importat gaz prin conducta transbalcanică. Testăm mai multe rute de transport a gazului în Republica Moldova în cazul unei situații de criză cu aprovizionarea cu gaz din partea Gazpromului prin conductele din Ucraina. Am încercat traseul transbalcanic să vedem dacă merge. Vom testa și Iași- Ungheni- Chișinău, a declarat pentru BANI.MD directorul Energocom, Victor Bînzari.

Potrivit lui, a fost creată oportunitatea pentru importul gazului de către Republica Moldova, inclusiv LNG.

„Noi acum discutam doar de verificare rutei care sunt problemele. Am importat o cantitate de probă – 4,2 mil. metri cubi. Așteptăm să vedem care vor fi rezultatele testului, mâine dimineață, în condițiile în care o zi gazieră începe la 7 dimineață și se termină a doua zi la aceiași oră. Testul va dura 3-4 zile să vedem cum stau locurile la diferite  cantități”, a punctat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, „în principiu vedem că este posibil. Urmează să vedem care sunt costurile și cât este de viabil transportul. Mai este vorba și de capacități care se licitează în momentul în care se cumpără metanul. Vom face o analiză concretă”.

În ceea ce privește prețul total de achiziție, Bînzari spune că deocamdată acest lucru nu se cunoaște, în condițiile în care sunt șapte puncte de interconexiune și diferite companii. „Unele calculează în MW/h altele per mia de metrii cubi. Trebuie să facem o analiză la final și vom putea spune. Când vorbim despre diversificare rutelor și situația de risc care poate apărea în aprovizionarea cu gaze naturale, prețul mai puțin contează. Important e să avem gaz”.

Referindu-se la volumul de gaze transportat, Bînzari susține că problema e în capacitățile care pot fi rezervate în fiecare punct. „De exemplu, dacă au fost procurate 10 mil. metri cubi de gaz, în Republica Moldova pot ajunge doar trei”.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent.  La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi. Concernul rus refuză să rezerve cantități suplimentare, în condițiile în care consumul pe timp de iarnă crește. Cei mai mari consumatori sunt Termoelectrica și CET Nord. Termoelectrica a fost trecută pe păcură.

Pentru a face față crizei Chișinăul și-a făcut rezerve de gaz în volum de 200 mil. metri cubi. Un calcul elementar arată că respectiva cantitate ar ajunge pentru aproximativ 2 luni de iarnă, în condițiile în care consumul anual se cifrează la 1,2 miliarde metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău