Asociația Investitorilor de peste Prut, de 5 ani în Moldova. Gavrilița: România – principalul nostru partener economic

25 Ian. 2023, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2023, 14:51 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Investitorilor din România (AIR) a împlinit cinci ani. La eveniment a participat premierul Natalia Gavrilița, care a punctat că Bucureștiul este principalul partener economic al Chișinăului.

Șefa Executivului a menționat rolul antreprenorilor români în aprofundarea relațiilor comerciale bilaterale de pe cele două maluri de Prut, AIR fiind una din principalele punți de legătură între mediul de afaceri din România și Republica Moldova.

„România este principalul nostru partener economic, cu o pondere de peste 21% din valoarea schimburilor comerciale. Astăzi, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1500 de întreprinderi cu capital românesc.  România se află între primele trei țări furnizoare de investiții străine directe în economie”, a spus prim-ministra.

Natalia Gavrilița a vorbit oamenilor de afaceri despre măsurile întreprinse de Guvern pentru a crea predictibilitate, pentru a debirocratiza și digitaliza interacțiunea oamenilor de afaceri cu statul, astfel încât Republica Moldova să devină o destinație atractivă pentru investitorii străini. De asemenea, șefa Executivului a evidențiat acțiunile comune întreprinse de Cabinetele de miniștri din dreapta și stânga Prutului în vederea intensificării conexiunilor economice.

„Împreună cu Guvernul României am reușit, în ultimul an și jumătate, să punem bazele unei ameliorări și extinderi a infrastructurii logistice și de transport care leagă cele două maluri de Prut. Mă refer aici la construcția viitorului pod rutier de la Ungheni sau la renovarea celui de la Galați-Giurgiulești, la pregătirea dării în exploatare a punctului de trecere de la Leova-Bumbăta sau la eforturile noastre de a implementa controlul coordonat la frontieră”, a spus Natalia Gavrilița.

Oficiala a încurajat investitorii români să-și sporească activitatea în țara noastră: „Ne dorim ca tot mai multe firme din România să descopere piața de aici și să contribuie la creșterea sustenabilă a economiei, la crearea a noi locuri de muncă, dar și la transferul de know-how și de bune practici corporative. Vă invit să avem, în permanență, un dialog constructiv din care să reiasă cele mai bune soluții pentru ca economia Republicii Moldova să devină nu doar rezilientă, dar și să facă față exigențelor pieței europene”, a spus mai Gavrilița.

 

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău