Asociația Investitorilor din România lăsată cu ochii în soare la Moldova Business Week. Gavrilița: lipsă de comunicare

19 Sept. 2022, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2022, 10:14 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Investitorilor din România nu a fost invitată Business Week 2022. Indignarea și-a manifestat-o ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu care a spus că asociația nu a fost parte a evenimentului. Potrivit lui, companiile române prezente pe piața moldovenească au creat peste 10 mii de locuri de muncă cu o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro.

Premierul Natalia Gavrilița, ulterior, într-o declarație, și-a cerut scuze față businessul românesc din Republica Moldova. „Acest incident a avut loc din cauza unei lipse de comunicări ca urmare a modificărilor de cadre la nivel guvernamental”.

Agenția de Investiții din Republica Moldova, într-un comunicat și-a cerut și ea scuze pentru faptul că Asociația Investitorilor din România nu a fost invitată la eveniment.

„Deja de mai mulți ani, Agenția de Investiții din Moldova colaborează cu Asociația Investitorilor din România, iar anual, desfășurăm o serie de activități pentru consolidarea relațiilor bilaterale… În context, ne exprimăm regretul față de confuzia ivită cu privire la participarea Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova la Moldova Business Week 2022. În acest an, la sesiunea de deschidere a evenimentului au fost prezenți cea mai numeroasă delegație de oameni de afaceri din România alături de Excelența Sa Principele Radu al României, recunoscut pentru acțiunea sa în diplomația politică și economică a țării, dar și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, dl Janis Mazeiks”, potrivit comunicatului Agenției de Investiții.

Consilierul de stat pentru politica externă, securitate ți afaceri strategice la președintelui României, Iulian Chifu într-o postare pe Facebook susține că scăparea cu neinvitarea Asociației Investitorilor din România la Business Week 2022 „este una din lungul șirul de „întâmplări” nefericite înregistrate împotriva României… Linia electrica Chișinău – Vulcănești, reparația Termocom, Banca Transilvania și multe, mult prea multe altele….”

În zilele de 15 și 16 septembrie, la Chișinău are loc cel mai important eveniment economic de promovare a țării noastre – „Moldova Business Week 2022”. În acest an, forumul s-a desfășurat sub genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”.  Evenimentul a reunit pe aceiași platformă factori decizionali la nivel local și internațional, precum și experți din țară și de peste hotare, pentru identificarea oportunităților și soluțiilor pentru repoziționarea strategico-economică a Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahtul Alfa Nero, aparținând miliardarului rus Andrei Guriev (locul 17 în clasamentul miliardarilor ruși din 2024 realizat de Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari), a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, relatează Bloomberg, citându-l pe ambasadorul Antigua și Barbuda în SUA, Ronald Sanders. Numele noului proprietar al navei nu a fost dezvăluit, invocându-se un acord de confidențialitate.

Reprezentantul cumpărătorului anonim, brokerul Northrop & Johnson, Richard Higgins, a declarat că valoarea reală a iahtului este mult mai mare decât prețul de vânzare de 40 de milioane de dolari. „Autoritățile din Antigua și Barbuda trebuiau să vândă iahtul,” a explicat brokerul. El a mai menționat că noul proprietar al Alfa Nero este un european care, cel mai probabil, va pune iahtul pe piața de charter.

Pentru întreținerea iahtului, din bugetul Antigua și Barbuda se alocau lunar peste 100 de mii de dolari, sau 28 de mii de dolari pe săptămână (în comparație, PIB-ul pe cap de locuitor în această țară este de 21,5 mii de dolari). Potrivit Wall Street Journal, această sumă includea salariul căpitanului italian, precum și cheltuieli de 2 mii de dolari pe zi pentru combustibilul diesel necesar funcționării aerului condiționat, deoarece, fără acesta, în două zile iahtul s-ar putea acoperi cu mucegai, afectând atât nava, cât și obiectele de artă de la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău