Aproape toată economia Marii Britanii se va opri în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

19 Sept. 2022, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Sept. 2022, 10:14 // Actual //  MD Bani

Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor vor fi închise, transmite CNN Business.

Informarea venită din scurt – ziua liberă fiind confirmată în urmă cu o săptămână – înseamnă că unele spitale și-au amânat procedurile medicale care nu sunt urgente.

Ziua de luni va fi diferită în alte moduri față de majoritatea sărbătorilor publice din Regatul Unit. Locațiile din domeniul ospitalității și cel al retailului, care de obicei sunt deschise pentru a profita de o creștere a cererii, se închid din respect pentru monarhul trecut în neființă.

Încetinirea activității comerciale ar putea afecta economia Marii Britanii într-o perioadă dificilă. O sărbătoare publică de două zile în iunie pentru marcarea celor 70 de ani de domnie ai Reginei a contribuit la o scădere de 0,6% a producției economice în acea lună, potrivit biroului britanic de statistică.

Danni Hewson, analist la firma de investiții AJ Bell, a declarat pentru CNN Business că, în vreme ce e dificil de a estima impactul economic, Regatul Unit merge „deja apăsat către o recesiune, așa că orice lovitură dată productivității va avea un preț”.

Majoritatea sălilor de cinema vor fi de asemenea închise în acea zi. Însă un lanț de cinemauri va păstra unele locații deschise pentru a difuza gratuit funeraliile.

Multe dintre barurile din stat vor servi băuturi, însă vor difuza și funeraliile.

Hotelurile din Londra sunt pline cu oameni din insule și de peste mări care se adună în capitală. În unele cazuri prețurile pentru cazarea peste noapte s-au triplat. Rețelele de drumuri și căi ferate din Regat sunt așteptate să fie aglomerate și posibil să existe și unele blocaje.

Aeroportul Heathrow din Londra își modifică 15% din programul de zboruri pentru a reduce zgomotul deasupra centrului Londrei în timpul funeraliilor, ceea ce înseamnă că vor fi și anulări.

Majoritatea localurilor de tip fast-food vor fi închise până la o anumită oră de după-amiază. Majoritatea supermarketurilor importante, care în mod normal rămâne deschise în timpul sărbătorilor oficiale până la o anumită oră, se pregătesc să închidă în acea zi.

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău