Aproape toată economia Marii Britanii se va opri în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

19 Sept. 2022, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Sept. 2022, 10:14 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor vor fi închise, transmite CNN Business.

Informarea venită din scurt – ziua liberă fiind confirmată în urmă cu o săptămână – înseamnă că unele spitale și-au amânat procedurile medicale care nu sunt urgente.

Ziua de luni va fi diferită în alte moduri față de majoritatea sărbătorilor publice din Regatul Unit. Locațiile din domeniul ospitalității și cel al retailului, care de obicei sunt deschise pentru a profita de o creștere a cererii, se închid din respect pentru monarhul trecut în neființă.

Încetinirea activității comerciale ar putea afecta economia Marii Britanii într-o perioadă dificilă. O sărbătoare publică de două zile în iunie pentru marcarea celor 70 de ani de domnie ai Reginei a contribuit la o scădere de 0,6% a producției economice în acea lună, potrivit biroului britanic de statistică.

Danni Hewson, analist la firma de investiții AJ Bell, a declarat pentru CNN Business că, în vreme ce e dificil de a estima impactul economic, Regatul Unit merge „deja apăsat către o recesiune, așa că orice lovitură dată productivității va avea un preț”.

Majoritatea sălilor de cinema vor fi de asemenea închise în acea zi. Însă un lanț de cinemauri va păstra unele locații deschise pentru a difuza gratuit funeraliile.

Multe dintre barurile din stat vor servi băuturi, însă vor difuza și funeraliile.

Hotelurile din Londra sunt pline cu oameni din insule și de peste mări care se adună în capitală. În unele cazuri prețurile pentru cazarea peste noapte s-au triplat. Rețelele de drumuri și căi ferate din Regat sunt așteptate să fie aglomerate și posibil să existe și unele blocaje.

Aeroportul Heathrow din Londra își modifică 15% din programul de zboruri pentru a reduce zgomotul deasupra centrului Londrei în timpul funeraliilor, ceea ce înseamnă că vor fi și anulări.

Majoritatea localurilor de tip fast-food vor fi închise până la o anumită oră de după-amiază. Majoritatea supermarketurilor importante, care în mod normal rămâne deschise în timpul sărbătorilor oficiale până la o anumită oră, se pregătesc să închidă în acea zi.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău