ATENȚIE, Legea publicității va suferi modificări! Ce prevede proiectul votat la ședința Parlamentului

12 Nov. 2021, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 10:13 // Actual //  MD Bani

Difuzorii de publicitate vor avea dreptul legal de a solicita distribuitorului asumarea răspunderii privind mesajul publicitar. Un proiect de lege în acest sens a fost votat la ședința plenară a Parlamentului din 11 noiembrie curent, în prima lectură, cu votul a 53 de deputați, scrie Realitatea.md.

Documentul prevede ajustarea reglementărilor în domeniu — relațiile ce apar între furnizorii, producătorii, distribuitorii, difuzorii și consumatorii de publicitate. Sunt completate și concretizate reglementările speciale cu referire la difuzarea publicității prin intermediul paginilor web și este eliminată limita spațiului din publicațiile periodice private, rezervat publicității comerciale.

O nouă reglementare este cea privind difuzarea publicității politice în perioada extra-electorală. Iar sintagma „publicitate socială” se propune a fi înlocuită cu sintagma „mesaj de interes public”. De asemenea, va fi reglementată publicitatea comercială, cea interioară și exterioară (outdoor). Totodată, se reglementează controlul de stat și sancțiunile în domeniul publicității.

Proiectul a fost elaborat de deputații Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate, în colaborare cu grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova.

Potrivit lui Virgil Pîslariuc, vicepreşedintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, scopul proiectului este ajustarea legislației naționale la standardele europene în domeniul publicității, crearea unui climat adecvat pentru dezvoltarea pieței de publicitate. Documentul se încadrează în politicile prioritare stabilite în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

De remarcat că, Legea cu privire la publicitate în vigoare a fost adoptată în anul 1997, fără a suferi modificări esențiale. Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău