Prețul de achiziție a gazului va scădea considerabil! CÂND

12 Nov. 2021, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Nov. 2021, 09:50 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște că tariful la gazele naturale s-ar putea menține ridicat până în luna aprilie, întrucât prețul de achiziție a gazului va scădea abia în primăvară. Spînu spune că actualul contract cu Gazprom îi permite Republicii Moldova să-și procure gaze naturale și din alte surse, doar că acum prețul oferit de Moscova este cel mai avantajos pentru Republica Moldova, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște că tariful calculat de Moldovagaz și acceptat de ANRE este unul foarte mare, însă spune că noul tarif este influențat de prețul de achiziție a gazului. Potrivit ministrului infrastructurii, prognozele pieței internaționale nu sunt foarte optimiste pentru această iarnă.

„Tariful din această lună este stabilit în funcție de prețul de cumpărare a gazului. Dacă prețul de achiziție va scădea, vom avea o revedere a acestui tarif. În ultimele zile, prețurile pe piața internațională au început să crească din nou, sunt sub 1000 de dolari mia de metri cubi. Dacă analizăm prețurile la bursă, vedem că o scădere considerabilă este așteptată abia în luna aprilie”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Vicepremierul respinge ideea că autoritățile ar ține în secret prețul de achiziție a gazului. Potrivit oficialului, nu este făcută publică doar formula de calcul a acestuia, care reprezintă un secret comercial. Mai mult, Spînu spune că acordul cu Gazprom nu-i interzice Republicii Moldova să-și procure gaz din alte surse, dacă prețul va fi unul mai mic decât cel oferit de Rusia.

„Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este unul comercial. Formulele de calcul sunt secrete pentru toți. Prețul de achiziție a gazului este public, se regăsește în documentele ANRE, doar formula de calcul este secretă. Conform contractului, sunt stabilite niște volume lunare și anuale până în luna octombrie 2022. Legislația permite ca Energocom sau o altă companie să poată cumpăra gaze din altă parte și să le livreze consumatorilor. Dacă prețul la gaz își revine și vom avea o piață competitivă, s-ar putea să avem și alte companii care să cumpere și să aducă gaz și să găsească clienți cărora să-l vândă”, a mai spus Andrei Spînu.

Republica Moldova achită Gazpromului pentru luna noiembrie un preț de achiziție de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. În baza acestui preț, ANRE a acceptat tariful stabilit de Moldovagaz de 11,08 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Pentru a ajuta cetățenii să facă față poverii facturilor, Guvernul a venit cu compensații pentru consumatorii casnici. Acestea vor fi acordate în funcție de venituri și în funcție de volumele consumate. Potrivit Executivului, mediul de afaceri nu va beneficia de compensații.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 10:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 10:19 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) organizează în cadrul expoziției „Fabricat în Moldova” un eveniment dedicat antreprenoriatului social. Atelierul va avea loc pe data de 3 februarie și este realizat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

 „Vă invităm să beneficiați de oportunitatea de a trăi o nouă experiență în compania celor mai cunoscuți actori ai antreprenoriatului social din țara noastră, de a interacționa și a afla cele mai noi schimbări în domeniu, toate menite să asigure o mai bună colaborare și sinergie a antreprenorilor sociali”, se adresează vicepreședintele CCI a RM, Natalia Calenic către comunitatea antreprenorilor sociali din țară. 

Astfel, pe data de 3 februarie curent, CCI a RM organizează atelierul informativ „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: Realități și Perspective”. Evenimentul va reuni experți din cadrul Fundației Est-Europene, Centrului „CONTACT” precum și implementatori ai huburilor destinate afacerilor sociale.

Obiectivul principal al evenimentului este promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, în special îmbunătățirea cadrului legal în domeniul antreprenoriatului social a Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul atelierului vor fi discutate și   motivele pentru care antreprenorii din Republica Moldova sunt reticenți față de acest domeniu și desigur, cum poate fi promovat acest model de business printre antreprenorii clasici. 

Atelierul informativ „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: Realități și Perspective” va avea loc în data de 3 februarie 2023, începând cu ora 12:30, în incinta Centrului Internațional de Expoziții  „Moldexpo”, (mun. Chișinău str. Ghioceilor nr. 1) pavilionul Central, et. II, sala de conferinţe.

Acest eveniment este organizat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău