Prețul de achiziție a gazului va scădea considerabil! CÂND

12 Nov. 2021, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 09:50 // Actual //  MD Bani

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște că tariful la gazele naturale s-ar putea menține ridicat până în luna aprilie, întrucât prețul de achiziție a gazului va scădea abia în primăvară. Spînu spune că actualul contract cu Gazprom îi permite Republicii Moldova să-și procure gaze naturale și din alte surse, doar că acum prețul oferit de Moscova este cel mai avantajos pentru Republica Moldova, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște că tariful calculat de Moldovagaz și acceptat de ANRE este unul foarte mare, însă spune că noul tarif este influențat de prețul de achiziție a gazului. Potrivit ministrului infrastructurii, prognozele pieței internaționale nu sunt foarte optimiste pentru această iarnă.

„Tariful din această lună este stabilit în funcție de prețul de cumpărare a gazului. Dacă prețul de achiziție va scădea, vom avea o revedere a acestui tarif. În ultimele zile, prețurile pe piața internațională au început să crească din nou, sunt sub 1000 de dolari mia de metri cubi. Dacă analizăm prețurile la bursă, vedem că o scădere considerabilă este așteptată abia în luna aprilie”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Vicepremierul respinge ideea că autoritățile ar ține în secret prețul de achiziție a gazului. Potrivit oficialului, nu este făcută publică doar formula de calcul a acestuia, care reprezintă un secret comercial. Mai mult, Spînu spune că acordul cu Gazprom nu-i interzice Republicii Moldova să-și procure gaz din alte surse, dacă prețul va fi unul mai mic decât cel oferit de Rusia.

„Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este unul comercial. Formulele de calcul sunt secrete pentru toți. Prețul de achiziție a gazului este public, se regăsește în documentele ANRE, doar formula de calcul este secretă. Conform contractului, sunt stabilite niște volume lunare și anuale până în luna octombrie 2022. Legislația permite ca Energocom sau o altă companie să poată cumpăra gaze din altă parte și să le livreze consumatorilor. Dacă prețul la gaz își revine și vom avea o piață competitivă, s-ar putea să avem și alte companii care să cumpere și să aducă gaz și să găsească clienți cărora să-l vândă”, a mai spus Andrei Spînu.

Republica Moldova achită Gazpromului pentru luna noiembrie un preț de achiziție de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. În baza acestui preț, ANRE a acceptat tariful stabilit de Moldovagaz de 11,08 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Pentru a ajuta cetățenii să facă față poverii facturilor, Guvernul a venit cu compensații pentru consumatorii casnici. Acestea vor fi acordate în funcție de venituri și în funcție de volumele consumate. Potrivit Executivului, mediul de afaceri nu va beneficia de compensații.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău