Au fost recoltate 97% din suprafețele de grâu în Moldova. Avem o cantitate record, peste 1,5 milioane tone

20 Aug. 2021, 14:46
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 14:46 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Potrivit datelor prezentate de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest an, Republica Moldova a obținut o recoltă record de grâu. După recoltarea a 97% din suprafețe, s-au obținut peste 1,5 milioane de tone. Dintre aceasta, 60% de grâu va fi alimentar, iar 40% – grâu furajer.

Vasile Șarban, secretar de stat, a declarat pentru Agrobiznes că la moment, s-au recoltat circa 97% din totalul suprafețelor însămânțate cu grâu și s-a obținut o recoltă  globală de peste 1,5 milioane de tone.

„Inițial, după datele oferite de către Direcțiile agricole din cadrul Autorităților publice locale, am avut însămânțate cu grâu de toamnă circa 318 mii de hectare și o mie de hectare de grâu de primăvară, am estimat că vom obține o recoltă globală de peste 1,2 milioane de tone. În luna iunie, am revizuit recolta pe care o vom obține, ținând cont de starea câmpurilor. Atunci am prezentat cifra de 1,4 milioane de tone. Dar, la moment, putem deja vorbi despre o recoltă globală de peste 1,5 milioane de tone”.

Productivitatea medie per hectar de pe suprafața deja recoltată este de peste 4,6 tone.

„Avem o recoltă destul de bună cu peste 4,6 tone la ha, care ne asigură pe deplin securitatea alimentară a țării, reieșind din necesitatea de 370-380 de mii de tone”.

În ceea ce privește calitatea grâului, Vasile Șarban a declarat că din recolta obținută estimativ 60% este grâu alimentar și 40% grâu furajer.

„La moment se exportă fără probleme, producătorii au încheiat contracte prealabil. Cu toate acestea, prețul grâului are o fluctuație, de multe ori, fără argumentare economică. Din informațiile disponibile, la moment producătorii comercializează grâul alimentar la prețul de 3,10 lei/kg și 2,80 lei/kg pentru grâul furajer. Cu toate acestea, prețurile diferă foarte mult în dependență de zonă, iar cei care comercializează fără factură primesc și 2,20 lei/kg”.

Secretarul de stat a mai adăugat că au mai rămas câteva câmpuri care urmează a fi recoltate, în mare parte fiind vorba despre producătorii care nu dispun de propria tehnică.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală