Autoritatea lui Putin în Rusia „se erodează lent”

23 Iun. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iun. 2022, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

O caracteristică a conflictului din Ucraina în ultimele săptămâni a fost impasul militar în care s-a ajuns – și aparenta incapacitate a lui Vladimir Putin de a impune o strategie care să dea Rusiei un avantaj definitiv. Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a publicat un eseu care sugerează că relativa inactivitate a președintelui reflectă „erodarea treptată” a autorității sale la Moscova, potrivit Sky News.

„Acum se presupune pe scară largă, în Occident, că nu va da înapoi în războiul cu Ucraina și, dacă lucrurile merg prost, va ataca”, scrie el.

„Un astfel de om nu trebuie să fie provocat. Cu toate acestea, imaginea începe să se destrame la margini. În spatele întregii lăudăroșenii, puterea sa se erodează încet.

„Simptomele acestui lucru se regăsesc nu în disponibilitatea de a face compromisuri în privința războiului, care rămâne absentă, ci mai degrabă într-o paralizie politică, insistând asupra strategiei sale stabilite pentru că nu se gândește la nimic mai bun de făcut.”

Potrivit expertului, evoluțiile recente ale conflictului – inclusiv discursul dlui Putin de săptămâna trecută de la Sankt Petersburg și actuala dispută cu Lituania cu privire la Kaliningrad – „se potrivesc cu erodarea treptată a autorității lui Putin în Rusia”.

„Elitele rusești se străduiesc să se acomodeze cu un război pe care Putin l-a început fără să se consulte și pe care nu știe cum să îl încheie în termeni favorabili”, spune el.

„El nu este dispus să își asume riscurile și mai mari necesare pentru a asigura o victorie militară (presupunând că acestea ar putea reuși), dar este incapabil să accepte ceva care ar arăta ca o înfrângere”.

Profesorul Freedman a afirmat că nimeni din elita Rusiei nu are idee cum să scape din această situație „sau, chiar dacă ar avea, nu are curajul politic și oportunitatea de a acționa împotriva lui Putin” – ceea ce înseamnă că o lovitură de stat pentru a-l răsturna este puțin probabilă.

„Strategia implicită a lui Putin este întotdeauna de a provoca durere, chiar dacă nu poate obține prea multe. Riscul unor acțiuni mai necugetate nu poate fi exclus.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că Rusia este inepuizabilă sau, doar pentru că nu putem alege un învingător în bătălie în acest moment, că războiul este destinat unui impas prelungit”, a mai spus el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău