Banca Mondială mai optimistă în privința economiei Moldovei. Estimează o creștere de 2,8% în anul 2024

25 Oct. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Banca Mondială estimează o creștere economică de 2,8% pentru Moldova în 2024, față de prognoza de 2,8% din iunie, susținută de salarii reale în creștere, inflație mai scăzută, rate ale dobânzilor favorabile și un impuls fiscal pozitiv. Deși remiterile reale au scăzut, consumul privat va rămâne un motor cheie al creșterii, stimulat de o îmbunătățire treptată a activității de investiții.

„Proiecțiile arată o creștere a importurilor, în timp ce exporturile se vor confrunta cu o cerere externă slabă, având ca rezultat o contribuție negativă a exporturilor nete. Creșterea va fi, de asemenea, alimentată de comerțul intern, pe măsură ce veniturile disponibile vor crește, și de performanța sectorului TIC. Sectorul industrial este de așteptat să contribuie mai mult la creștere, deși cererea externă rămâne sub nivelurile pre-pandemie, ceea ce ar putea limita potențialul întregului sector”, a declarat economistul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.

În ciuda unei recolte bogate raportate în prima jumătate a anului, creșterea sectorului agricol va fi modestă din cauza secetei de vară. Sectorul transporturilor ar putea afecta negativ creșterea, din cauza scăderii fluxurilor comerciale către și dinspre Ucraina.

Pe termen mediu, potrivit lui Chistruga, se preconizează o stimulare a creșterii prin reforme menite să sprijine diversificarea economică și competitivitatea, aliniate cu agenda de aderare la Uniunea Europeană. Se estimează că economia va crește cu 3,9% în 2025 și cu 4,5% în 2026, în timp ce veniturile reale disponibile vor continua să se îmbunătățească.

În ceea ce privește inflația, aceasta va rămâne în intervalul țintă pe termen mediu, deși prețurile alimentelor și condițiile climatice vor influența fluctuațiile. Rata sărăciei, estimată la 10,63% până în 2024, ar putea scădea și mai mult până în 2025, în urma stabilizării economice.

Moldova va continua să depindă de asistența financiară internațională, cu un deficit fiscal estimat la 4,1% din PIB în 2024. Cu toate acestea, datorită îmbunătățirii colectării impozitelor și a cheltuielilor mai eficiente, se preconizează o reducere a deficitului pe termen mediu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Nov. 2024, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Nov. 2024, 12:49 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a solicitat sprijin din partea „țării prietene” pentru a combate criza de pe piața untului, unde prețurile au crescut cu aproape 26% de la începutul anului. Autoritățile ruse au anunțat că pentru prima dată în istorie, Emiratele Arabe Unite au început să exporte unt în Rusia, conform unei declarații a serviciului de presă al Rosselchoznadzor, citată de Izvestia.

Din 18 octombrie, au fost importate 90 de tone de unt din Emiratele Arabe Unite, iar începând cu 27 octombrie, au început importurile și din Turcia. De asemenea, au avut loc negocieri pentru achiziții din India și Iran, au raportat surse din Ministerul Agriculturii.

Creșterea rapidă a prețurilor untului a început odată cu venirea toamnei, prețul crescând cu 5,07% în septembrie și cu 6,58% între 1 și 28 octombrie. Conform datelor de la Rosstat, acest salt de prețuri a fost cel mai mare înregistrat din octombrie 2007, când untul s-a scumpit cu 12,7% într-o lună. La sfârșitul lunii octombrie, creșterea anuală a prețului untului a ajuns la 25,7%, iar în supermarketurile din marile orașe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg, au fost raportate numeroase cazuri de furturi.

Dmitri Leonov, vicepreședinte al „Rusprodsoyuz”, a explicat că criza pe piața untului a fost provocată de creșterea prețurilor la grăsimile importate, dificultățile întâmpinate de fabrici în operarea echipamentului importat și de deficitul de materie primă. De asemenea, lipsa personalului și creșterea ratei de politică monetară au contribuit la această situație. La sfârșitul lunii octombrie, mai multe mari fabrici au suspendat parțial sau complet producția de unt, inclusiv compania H&N (brandul „Prostokvashino”), „Milkom”, și diverse fabrici de lapte.

Pe 31 octombrie, vicepremierul Dmitri Patrușev a convocat o întâlnire urgentă pentru a discuta situația de pe piața untului, dând oficialilor un termen de două săptămâni pentru a stabiliza prețurile. Boris Cernîșov, vicepreședintele Dumei de Stat, a propus înghețarea prețurilor untului în rețelele de retail, care sunt acum monitorizate de FAS.

Autoritățile iau măsuri pentru a importa unt din străinătate, iar surse din Ministerul Agriculturii au menționat că se consideră posibilitatea de a scuti de taxe vamale untul importat din țări „prietene”, care nu fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău