Banca Mondială, îngrijorată de asigurarea cu energie a Moldovei: Cei mai afectați vor fi cei vulnerabili

25 Oct. 2024, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:16 // Actual //  Ursu Victor

Banca Mondială a exprimat îngrijorări serioase cu privire la încetinirea asigurării cu energie a Moldovei urmare a unei posibile întreruperi ale gazului prin Ucraina, subliniind că cei mai afectați vor fi cetățenii vulnerabili. Riscurile externe, cum ar fi escaladarea războiului din Ucraina, ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra performanței economice, stabilității financiare și încrederii investitorilor, ceea ce ar limita finanțarea datoriei interne.

De asemenea, tensiunile politice, amplificate de conflictul din Ucraina, viitoarele alegeri parlamentare din 2025 și problemele din Transnistria și Găgăuzia, prezintă riscuri suplimentare care ar putea perturba activitatea guvernului și procesul de reformă. Banca Mondială a subliniat că perturbarea tranzitului de gaze prin Ucraina reprezintă o preocupare majoră pentru Moldova, care depinde în mare măsură de această rută pentru asigurarea energiei electrice la prețuri accesibile.

„Această dependență energetică ridică riscuri considerabile pentru stabilitatea macroeconomică, influențând previziunile de creștere și prețurile la energie, și generând presiuni fiscale și sociale. Activitatea economică redusă a partenerilor comerciali cheie, în special România, care reprezintă aproape o treime din exporturile Moldovei, constituie un alt factor de risc pentru creșterea economică”, a explicat economistul de la Banaca Mondială, Marcel Chistruga.

Schimbările climatice amplifică vulnerabilitățile existente, așa cum a fost demonstrat de seceta din vara recentă, crescând frecvența și severitatea dezastrelor naturale și punând în pericol sectorul agricol. Totuși, Banca Mondială notează că noul pachet de sprijin al Uniunii Europene pentru Moldova, care include un Fond de Reformă și Creștere pentru perioada 2025-2027, ar putea acționa ca un catalizator important pentru investițiile interne și externe, stimulând perspectivele de creștere.

„Printre prioritățile pe termen scurt se numără pregătirea pentru posibilele întreruperi ale gazului prin Ucraina, consolidarea statului de drept și a guvernanței fiscale, precum și avansarea către aderarea la Uniunea Europeană. Asigurarea disponibilității și accesibilității energiei în sezonul rece devine esențială, iar alocarea de resurse bugetare suplimentare este necesară pentru a proteja cei mai vulnerabili cetățeni prin măsuri eficiente”, mai spus Chistruga.

Banca Mondială subliniază importanța promovării practicilor eficiente din punct de vedere energetic și a surselor de energie regenerabilă pentru îmbunătățirea securității energetice. Deși politica fiscală acomodativă a ajutat gospodăriile să facă față prețurilor ridicate la energie, investițiile publice sunt cruciale pentru susținerea redresării economice. Aceste investiții trebuie să fie echilibrate cu consolidarea fiscală pentru a proteja cheltuielile care stimulează creșterea economică și asigurarea sustenabilității pe termen lung. Cu statutul de candidat la UE, Moldova are nevoie de un impuls puternic al reformelor și de investiții care să stimuleze o creștere economică rezilientă la schimbările climatice, promovând astfel dezvoltarea durabilă și convergența către nivelurile de venit din Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală