Businessmanul fierului vechi din Moldova a cumpărat o oțelărie din România

23 Nov. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Nov. 2022, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Un grup de investitori din Republica Moldova a preluat jumătate din capitalul companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care deține și operează unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, cumpărată acum 3 ani de la Ductil Steel, ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel, relevă date analizate de Profit.ro. Compania este prezentată, prin date de la finalul anului 2021, cu o situație financiară dificilă, având capitaluri negative, sechestre pe active, echipamente și instalații, precum și procese pentru salarii, impozite și facturi neplătite, scrie profit.ro.

Până la recenta tranzacție, asociații Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME) erau firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych (99,09%), și traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia (0,91%).

Acum, Sunningwell International Polska a cedat 49,09% din părțile sociale ale LDME entității Omnisteel SRL din Republica Moldova și 0,91% către Metary SRL din România. În acest fel, fiecare dintre cele două ″tabere″ de asociați, cea veche și cea nouă, deține exact câte 50% din companie, potrivit termene.ro.

Omnisteel este controlată de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice din Republica Moldova, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

Rotaru, care este și asociat unic la Metary SRL, a fost numit administrator la Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL, însă își exercită funcțiile numai împreună cu administratorul preexistent, firma LDME Asset Management SRL, fiind nevoie de acordul ambelor părți asupra tuturor deciziilor.

LDME Asset Management SRL, care este administrator la Laminorul din februarie anul acesta, îi are ca asociați pe rusul cu cetățenie elvețiană Petr Terebov (80%), trader de metale și deșeuri din metal la Londra și Geneva, și pe basarabeanul cu cetățenie română Veaceslav Sandu (20%).

În decembrie anul trecut, cei de la Omnisteel au anunțat că vor să investească 14 milioane euro în construirea unei oțelării la Pănășești, în raionul Strășeni, cu o capacitate de producție anuală de 150.000 de tone de bare de oțel pentru construcții și 250 de angajați, planul fiind ca o parte din producție să fie exportată în România.

În mai anul acesta, însă, compania a transmis că ar putea renunța la proiect, acuzând ″bariere birocratice″, constând în termenele foarte lungi de emitere a autorizațiilor legale pentru investiție, precum și lipsa de sprijin din partea autorităților.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău