Businessul, învins de birocrație. Strigătul disperat al companiilor auzit de decidenți: Vor scăpa de facturile fiscale

01 Feb. 2022, 15:16
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
01 Feb. 2022, 15:16 // Slider //  Lupu Eduard

Businessul, sufocat de birocrație și formalități urmează să-i fie ușurată activitatea, în condițiile în care oamenii de afaceri vor scăpa de facturile fiscale atunci când vor face cumpărături cu cardul bancar.

Împreună cu mai mulți colegi de la PAS, am înregistrat un proiect de lege care va permite acceptarea bonurilor fiscale în calitate de documente contabile pentru agenți economici care procură mărfuri/servicii cu cardul corporativ. Așadar, bonul fiscal bonul fiscal eliberat va putea servi ca document confirmativ pentru deducerea cheltuielilor”, susține deputatul PAS, Dumitru Marian.

Modificarea va reprezenta o relaxare birocratică importantă pentru agenții economici, în special în cazul cumpărăturilor de mică valoare.

Timpul irosit pentru completarea facturilor fiscale, eliberarea lor, semnarea lor de către toate părțile tranzacției, va putea fi în schimb utilizat pentru activități mult mai productive. De multe ori, eliberarea facturii fiscale înseamnă și un drum în plus, atunci când documentul nu a fost eliberat în momentul procurării din cauza faptului că de exemplu, contabilul nu era pe loc. Cred că fiecare antreprenor a avut astfel de episoade frustrante”, mai spune deputatul.

Marian, susține că a fost introdus și o prevedere care să echivaleze în mod juridic bonurile fiscale emise în format fizic, cu cele emise în format electronic. Aceasta propunere urmează a fi discutată suplimentar la avizare de către guvern.

Proiectul de lege vine ca reacție la multiplele adresări din partea reprezentanții micului business privind problemele birocratice ce le întâmpină aceștia la desfășurarea activității de întreprinzător. Mai mult, pentru identificarea celor mai stridente mecanisme ce necesită intervenție, au fost organizate o serie de întâlniri, cu precădere cu reprezentanții businessului mic și a liberilor profesioniști, propunerile venite din partea acestora reprezentând piatra de temelie a acestui proiect de lege”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău