Potrivit specialiștilor din cadrul Asociației „Pomușoarele Moldovei”, căpșunii autohtoni vor apărea pe piață în prima decadă a lunii mai. căpșunii vor apărea mai târziu din cauza vremii răcoroase din luna martie și a posibilelor înghețuri din luna aprilie. Reprezentații asociații mai adaugă că doar câțiva producători ce cresc căpșuni în sere ar putea culege primele loturi în perioada Paștelui. În anii precedenți, vânzările de căpșuni locale din sere începeau la mijlocul lunii aprilie, scrie EastFruit.
Anul acesta, din cauza creșterii puternice a prețului la aproape toate materialele și la resursele de producție, este foarte posibil ca volumele comerciale de căpșuni de seră în Moldova să fie mici. În același timp, fermierii speră să vândă fructele la un preț relativ mare: în comerț cu ridicata și cu amănuntul – aproximativ 150 lei/kg (8,13 USD/kg).
Potrivit EastFruit, în ultimii ani, prețul mediu cu ridicata al căpșunilor din aprilie în Moldova a fost cuprins în intervalul 60-80 lei/kg. Doar ocazional, pe perioade scurte, nivelul maxim al prețului a crescut la 90 lei/kg. Piețele individuale poziționate în segmentul premium al retailului moldovenesc ar putea cumpăra căpșuni locale în ambalaje de marcă de consum de la mai multe ferme de fructe de pădure renumite din Moldova la un preț de 100-120 lei/kg.
În prezent, căpșunile de import (Grecia, Turcia) sunt vândute în lanțurile de supermarketuri și magazine de tip boutique din Chișinău cu 150-180 lei/kg. În plus, operatorii pieței moldovenești de fructe consideră că este posibilă furnizarea de căpșuni din Israel și, poate pentru prima dată, din Egipt, cu care autoritățile moldovenești negociază introducerea unui regim de preferințe comerciale. Toate acestea nu sunt un fundal prea favorabil pentru vânzarea fructelor de pădure locale timpurii la un preț ridicat chiar și unui consumator moldovenesc înstărit.