Republica Moldova și Elveția urmează să semneze un acord de liber schimb. În ce constă

22 Mart. 2022, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2022, 11:55 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova și Elveția ar urma în curând să semneze un acord de liber schimb, pentru a elimina taxele vamale și a deschide piața elvețiană pentru produsele moldovenești. Anunțul a fost făcut astăzi, 22 martie de către președintele elvețian, Ignazio Cassis, în cadrul întrevederii cu președinta țării noastre, Maia Sandu, în timpul efectuării de către acesta a vizitei de lucru în Republica Moldova, scrie Realitatea.md.

Cassis a precizat că, în prezent se duc tratative pentru acest lucru ca Moldova să fie primită în clubul Asociației Europene a Liberului Schimb ca să-și poată comercializa produsele pe piața elvețiană.

„Răspunsul este clar pozitiv – Da. Acest subiect este acum și motivul pentru care discutăm despre un acord de liber schimb cu țările, care fac parte din grupul „European Free Trade Association”(n.r. Asociația Europeană a Liberului Schimb) EFTA, din care fac parte Norvegia, Islanda și așa mai departe. Dorim să avem un acord de liber schimb cu Moldova, pentru a deschide piața și pentru a anula aceste taxe vamale. Aceste discuții au loc în prezent. Evident sunt multe detalii, care urmează a fi puse la punct. Cum ar fi ce vom face cu produsele agricole, țăranii și altele. Avem acorduri de genul dat cu vreo 30 de țări din lume și în cadrul acestui club EFTA, cum îl numim noi, îl vom pune în vigoare, astfel încât să favorizăm schimburile între Moldova și Elveția”, a spus Cassis în timpul conferinței de presă susținută împreună cu Maia Sandu.

Precizăm că, în timpul discursului ei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că dorește ca autoritățile din Elveția să accepte țara noastră în componența EFTA, în contextul în care, războiul din Ucraina a blocat comerțul cu țările din est, iar economia țării are de suferit.

„Aderarea la EFTA ar fi o alternativă de realizare a produselor moldovenești în depășirea crizei create”, a precizat Sandu.

Amintim că, în cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele elvețian a anunțat că va oferi Moldovei 2 milioane de franci și 20 de tone de ajutor umanitar, pentru a depăși criza umanitară, provocată de războiul din Ucraina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău