Cantaragiu desemnată „Robin Wood”! Gavrilița: Trebuie să prioritizăm subiectele legate de aprovizionarea cu lemne

22 Iun. 2022, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2022, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Prim-ministra Natalia Gavrilița a desemnat-o pe ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu să prioritizeze subiectul de aprovizionare cu lemne, în condițiile în care potrivit Nataliei Gavrilița ne așteaptă vremuri grele.

„De asemnea în pregătire pentru toamnă doamna Cantaragiu trebuie să prioritizăm subiectele legate de aprovizionarea cu lemne. Vă rog foarte mult acesta să fie principalul subiect la care să lucrăm să avem un program de aprovizionare cu lemne. Să ne asigurăm că nu cresc prețurile. Dacă este nevoie să solicităm asitență din exterior. Ministerul Muncii și Protecției Sociale la mecanismul de reducere a vulnerabilității energetice, care va oferi anumite compensații țintite pentru gaze electricitate, energia termică, dar este nevoie și de acțiuni și pe partea de aprovizionare cu lemne”, a declarat Gavrilița.

În ședința de astăzi, 22 iunie, Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile. Natalia Gavrilița va merge joi, 23 iunie, în plenul Parlamentului pentru a cere deputaților să voteze pentru instituirea stării de urgență.

„În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului”, se arată în comunicatul remis de Guvern.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău