Catastrofa intelectuală a lui Putin: Groaza neștiută care l-a lovit pentru a ataca Ucraina

24 Apr. 2022, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Apr. 2022, 08:46 // Actual //  bani.md

A invada vecinii nu este un lucru inedit pentru un lider rus, ci unul obișnuit și o tradiție a istoriei scrisă la Moscova. Vladimir Putin se pricepe la retorica politică a vremurilor demult apuse, dar acum războiul din Ucraina este un eșec intelectual al său, probabil și-a ieșit din minți privind evenimentele printr-o lupă rusă istorică și particulară și a acționat în consecință, fără luciditate.

Problema pe care încearcă Putin să o rezolve este eterna enigmă rusă, care este actuala ”ghicitoare, învăluită în mister”, pe care Winston Chirchill a atribuit-o Rusiei. Aceasta este enigma despre ce să faci cu un dezechilibru foarte ciudat și periculos al vieții rusești, potrivit Foreign Policy.

Dezechilibrul constă, pe de o parte, din măreția civilizației Rusiei și a geografiei sale, care sunt puncte forte masive și, pe de altă parte, o incapacitate ciudată și persistentă de a construi un stat rezistent și de încredere, care reprezintă o slăbiciune uriașă.

Liderii ruși de-a lungul secolelor au încercat să facă față dezechilibrului construind cea mai violentă dintre tiranii, în speranța că brutalitatea va compensa lipsa de rezistență. Și au compensat brutalitatea cu o politică externă neobișnuită, care nu este ca a oricărei alte țări.

Dar ce fel de doctrină filosofică poate pretinde Putin? Teoreticienii pro-Putin ar fi trebuit să găsească una pentru el, ceva superb, capabilă să genereze un limbaj util pentru a ne gândi la situația Rusiei din vremea noastră și la eterna enigmă a statului rus.

Iar Vladimir Putin a fost îngrozit de apariția lui Zelenski, care ar fi putut părea, la prima vedere, un simplu comediant de televiziune, un politician cu un program liniștitor. Astfel, Putin a concluzionat că revoluția de la Maidan era destinată să se răspândească la Moscova și Sankt Petersburg, dacă nu anul acesta, poate anul viitor.

Așa că s-a consultat cu fantomele lui Brejnev, Hrușciov și Stalin, care l-au îndrumat către maestrul gânditor, Nicolae I. Și Nicolae I i-a spus lui Putin că, dacă nu reușește să invadeze Ucraina, statul rus se va prăbuși. Asta era ceva de viață și de moarte.

Eșecul lui Putin este un dezastru monstruos al imaginației ruse, el s-a aruncat în cele mai sălbatice adâncimi ale reacție țariste. Calamitatea care a avut loc este în primul rând una intelectuală din partea lui Putin. Totul duce la pericolul prăbușirii statului rus, mereu fragil, pe care Putin credea că încearcă să-l evite.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ