Ce se întâmplă cu prețurile la hrișcă – un kilogram a ajuns să coste peste 50 de lei! Lipsește în unele magazine

19 Aug. 2021, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 12:15 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Au explodat prețurile pentru hrișcă. Un kilogram a ajuns să coste peste 50 de lei. Majorarea s-ar explica prin epuizarea produsului din stocurile magazinelor, după ce Rusia, principalul furnizor, ar fi oprit exporturile pentru țara noastră, scrie Agroexpert.md.

Cel puțin așa spun administratorii unor magazine în urma discuțiilor cu importatorii. Aceștia din urmă afirmă că poartă negocieri cu Ucraina, dar până se vor face toate verificările, crupele oricum vor lipsi de pe rafturi o bună perioadă de timp. Hrișca a dispărut din nou din unele magazine, iar în altele stocurile sunt pe sfârșite. Acolo unde se găsește încă, produsul se vinde cu 52 de lei pentru un kilogram. Acest lucru este confirmat de imaginile video, surprinse de telespectatorii noștri pe care ni le-au expediat.

„Hrișcă aducem numai din cea scumpă, de 42 de lei a rămas, dar era și de 25 de lei. Hrișcă, în genere, nu-i de mai bine de o lună, dacă nu mai mult”.

În alte magazine însă, produsul lipsește cu desăvârșire de câteva zile, spun administratorii.

„Hrișcă am avut până săptămâna trecută verde, săptămâna aceasta nu ni s-a livrat nimic, deja s-au epuizat stocurile. Este interzis din Federația Rusă exportul de la ei de hrișcă. Promit ceva de săptămâna viitoare din Ucraina și undeva la începutul lunii septembrie deja din Rusia” spune Tatiana Gajiu, administratoare magazin.

Livrarea va dura însă până se vor face toate analizele de laborator, mai spune administratorul acestui magazin. Totuși, femeia afirmă că în această situație majorarea prețurilor de către unele supermarketuri este ilegală, acestea având dreptul să le ridice până la cel mult 24 de lei, dar nicidecum până la peste 50.

„Pentru asta sunt organe competente care pot să vină și să le facă un control și să le depisteze” zice Tatiana Gajiu.

Prețurile mari i-au revoltat pe oameni, mai ales pe pensionari, care spun că așteaptă până când acestea vor coborî din nou.

„Sigur că este un preț exagerat. Cum mai putem noi să cumpărăm un kilogram de hrișcă de 53 de lei. Oameni buni, noi suntem pensionari, noi nu avem cum să cumpărăm așa ceva. Și-mi pare foarte rău că ea a dispărut. Iată, acuș o să fie recoltarea și-o să fie la 14-16 lei, așa că să sperăm că totul va fi bine”.

„Avem prețuri nebune peste tot. Mergi la piață și nici nu știi pe ce să cheltui pensia. Nimic nu-i ieftin. Având în vedere prețul la hrișcă și pensia noastră, uităm deja de acest produs”.

Ministerul Agriculturii nu a comentat deocamdată situația. Amintim că hrișca a mai dispărut din magazine la începutul pandemiei de coronavirus. Oamenii s-au grăbit să-și facă stocuri de produse după ce au intrat în autoizolare.

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie 2021.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1], precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale.

Ultimul program al Republicii Moldova cu FMI a fost discutat de Guvernul Chicu, dar așa și nu a ajuns să fie semnat după ce în decembrie 2020 și-a dat demisia.

În luna Aprilie 2020 Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru RM în sumă de cca 235 mil. USD, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna Martie pentru a susține Moldova în depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.

Cota  Republicii Moldova la FMI constituie 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) (circa 246 milioane dolari S.U.A.), sumă echivalentă cu 0,04 procente din suma totală a cotelor. Puterea de vot a Republicii Moldova  în cadrul FMI este de 1973 voturi, ceea ce constituie 0,08 procente din numărul total de voturi.

Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală