Ce spune Avia Invest despre rezilierea contractului de concesiune: Va costa statul 90 milioane de euro

23 Nov. 2022, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Nov. 2022, 11:05 // Actual //  Lupu Eduard

SRL „Avia Invest” califică drept ilegală hotărârea Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului din Chișinău și o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Administrația companiei califică drept absurd pretextul invocat de Agenția Proprietății Publice pentru rezilierea unilaterală a contractului. „Cel puțin, pentru că, în baza actelor judiciare în vigoare, contractul de asigurare este valabil, obligatoriu și cu putere juridică”, se menționează într-un comunicat difuzat de companie.

Potrivit avocatului „Avia Invest”, Aureliu Colenco, hotărârea de astăzi a Curții de Apel Chișinău reprezintă executarea unei comenzi politice.

„Vedem ce înseamnă și cum funcționează reforma în justiție a ministrului Sergiu Litvinenco – statului îi va fi pricinuit un prejudiciu de 90 de milioane de euro”, a specificat Aureliu Colenco.

Administrația SRL „Avia Invest” subliniază că instanța de apel nu poate să emită o decizie de reziliere a contractului „în lipsa asigurării”, deoarece acționează în baza unei hotărâri judecătorești.

„Consecințele unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente. Hotărârea demonstrează, încă o dată, că nu a existat niciun motiv real pentru rezilierea contractului de concesiune”, se mai arată în comunicatul SRL „Avia Invest”.

Compania menționează că asupra instanței de judecată au fost exercitate presiuni politice, fapt confirmat prin multiplele declarații ale conducătorilor statului, care au subliniat că rezilierea trebuie să aibă loc cu orice preț, chiar și cu prețul provocării unor prejudicii pentru stat. „Atragem atenția opiniei publice și autorităților Republicii Moldova că rezilierea contractului implică returnarea obligatorie a investițiilor care, în acest moment, depășesc 90 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul SRL „Avia Invest”.

Compania amintește că hotărârea Arbitrajului de la Stockholm privind așa-zisa lipsă de investiții este o fantezie și o tentativă a autorităților de a prezenta drept realitate niște lucruri dorite. „Arbitrajul de la Stockholm nu a stabilit lipsa investițiilor, ci faptul că investițiile făcute până acum nu cad sub incidența unei convenții internaționale și această hotărâre este contestată prin apel”, explică SRL „Avia Invest”.

Investitorul atenționează autoritățile Republicii Moldova că trebuie să înțeleagă și să conștientizeze consecințele hotărârii ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022, care vor însemna returnarea necondiționată a tuturor investițiilor, mai ales că ele sunt confirmate atât de Agenția Proprietății Publice, cât și de rapoartele de audit internațional, efectuate anual și aprobate de această agenție din 2013 până în 2021.

SRL „Avia Invest” subliniază că niciodată nu și-a dorit o astfel de evoluție a evenimentelor și a îndemnat, pe toate căile, autoritățile la dialog și la conștientizarea acțiunilor lor.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău