Cetățenii moldoveni vor putea cumpăra și vinde în mod direct VMS. Va fi creată o platformă online

10 Mart. 2021, 13:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2021, 13:30 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU) a inițiat consultări publice referitoare la crearea unei platforme electronice pentru investitorii în instrumente financiare. Platforma va permite efectuarea on-line a operațiunilor cu valori mobiliare de stat, dar și cu alte instrumente financiare.

Conceptul platformei a fost elaborat în cadrul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA) și se înscrie în șirul de măsuri sprijinite de FSTA pentru dezvoltarea pieței financiare din țara noastră.

Platforma va facilita vânzarea directă a valorilor mobiliare de stat unui cerc larg de investitori retail individuali, care vor putea achiziționa și vinde instrumente financiare, la un cost redus și în condiții de siguranță.

Documentul descrie arealul de aplicare și utilizare a platformei, funcționalitățile prevăzute, responsabilitățile și rolurile părților implicate, dar și perspectivele de dezvoltare a acestui segment al pieței financiare.

Conceptul este destinat autorităților publice de profil, băncilor, brokerilor și potențialilor investitori. Persoanele interesate sunt rugate să expediez sugestiile și comentariile pe marginea conceptului pe adresa Depozitarului central unic al valorilor mobiliare.

DCU a fost constituit de Banca Națională a Moldovei, în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și reprezintă una din reformele-cheie ale pieței financiare din Republica Moldova.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:54 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă din anumite motive doriți să vă schimbați numele de familie sau prenumele, o puteţi face pe cale administrativă, la Agenția Servicii Publice.

ASP spune că numele de familie și prenumele poate fi modificat prin schimbarea acestuia pe cale administrativă, prin adoptarea unei decizii de către organul de stare civilă, sau ca efect al schimbării stării civile a persoanei (prin căsătorie sau prin  divorţ). Sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească solicitantului să ceară schimbarea numelui sau a prenumelui.

Sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

Când numele este format din expresii indecente, ridicole;

Când numele este pronunțat dificil;

Când solicitantul dorește să aibă un nume şi/sau prenume corespunzător naționalității pe care o are;

Când solicitantul dorește să poarte un nume de familie simplu în locul celui dublu;

Când solicitantul dorește să poarte numele soţului sau să alăture la numele său numele soţului (și nu a făcut asta în momentul înregistrării căsătoriei);

Când solicitantul dorește să revină la numele pe care l-a avut până la căsătorie (și nu a făcut asta în momentul pronunțării/înregistrării divorțului);

Când solicitantul dorește să poarte numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane care a participat la educaţia solicitantului;

Când părinții au divorțat, iar copilul dorește să poarte numele mamei pe care aceasta l-a avut până la căsătorie (în situațiile copiilor cu capacitatea deplină de exercițiu – după împlinirea vârstei de 18 ani).

Nu sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

Când solicitantul alege un nume sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol;

Când solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale şi nu este reabilitat;

Când în rezultatul schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie;

Când solicitantul este căsătorit şi numele de familie, schimbarea  căruia se solicită, îl poartă după căsătorie şi soţul, care refuză să depună concomitent cerere de schimbare a numelui;

Când se solicită transliterarea numelui sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.

Schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui copiilor cu vârsta între 16-18 ani se soluționează la cererea copilului, cu acordul scris al părinților acestora.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2020 şi până în prezent, au fost înregistrate în total 11947 acte de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui: 2020 – 1994 acte, 2021 – 2705 acte, 2022 – 2726 acte, 2023 – 3032 acte, semestrul I 2024 – 1490 acte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău