Cetățenii ruși sunt „rugați” să-și doneze salariile pentru a trimite drone în Ucraina

09 Iun. 2022, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

O angajată a unei organizații de stat ruse care lucrează în orașul Belgorod, la 40 de kilometri de granița cu Ucraina, a declarat pentru Reuters că șefii i-au instruit pe ea și pe colegii săi să doneze salariul pentru o zi ca să plătească dronele și echipamentul de termo-viziune pentru forțele ruse invadatoare.

Angajata nu a dorit ca identitatea ei sau a angajatorului să fie făcută publică, invocând teama de represalii. Reuters a confirmat independent că lucrează la o instituție din sectorul public.

Reuters a primit acces la un canal privat de comunicații în aplicația de mesagerie online Telegram, unde voluntarii ruși din regiunea Belgorod coordonează eforturile pentru a furniza echipament soldaților din Ucraina.

Administratorii au postat liste cu articole despre care au spus că sunt necesare cel mai urgent. Articolele sunt disponibile de la comercianții comerciali obișnuiți, dar pot fi folosite în scopuri militare.

„Trebuie urgent să obținem cel puțin trei drone ca acestea înainte de sâmbătă pentru forțele noastre speciale de poliție”, a postat un administrator din chat, care a folosit numele Ruslana, pe 12 aprilie. „Sunt extrem de necesare și ar putea salva viețile multora dintre băieții noștri.”, arată un articol publicat de South China Morning Post.

Administratorul a inclus o captură de ecran a unei pagini de la un retailer online care arată ceea ce comerciantul a spus că este o dronă quadrocopter fabricată de firma chineză SZ DJI Technology Co. Retailerul a indicat prețul la acea vreme la 92.990 de ruble (aproximativ 1.100 USD).

O postare care a apărut pe 18 mai în același chat de la cineva numit Roman, spunea: „Prieteni, colectăm ajutor umanitar și pentru front. Soldații au nevoie urgent de 16 radiouri. Modele potrivite: Motorola DP4800/DP4801, Hytera TC-508.”

Odată cumpărate din donații, articolele sunt colectate și apoi predate armatei, adesea la punctele de predare din jurul Valuyki și orașul Belgorod, capitala regională, potrivit postărilor din canal și a patru persoane implicate. Reuters nu a putut determina volumul de mărfuri colectat.

Kremlinul și ministerul apărării nu au răspuns întrebărilor despre voluntarii care adună echipament pentru armată.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău