Ceva în neregulă se întâmplă cu Samsung

12 Iul. 2024, 08:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
12 Iul. 2024, 08:13 // Bani și Afaceri //  bani.md

Samsung a introdus săptămâna de lucru de şase zile înaintea grecilor, dar doar pentru directori, pentru a „injecta un sentiment de criză“ şi a stimula lupta faţă de competiţia în creştere şi nesiguranţa economică sporită. Se pare că strategia a mers. Re­zultatele financiare anunţate re­cent au fost cu multe peste aşteptări, mulţumită pariurilor pe inteligenţa artificială, care au făcut să explodeze cererea pentru cipuri. Profitul opera­ţionat a crescut de 15 ori. Compania o duce bine şi pe bursă şi a prezentat recent noi produse inovatoare, prin­tre care un inel „digital“ smart, de fapt un dispozitiv miniatural de mo­ni­torizare a sănătăţii de 450 de euro.

Însă ceva umbreşte aceste reali­zări. Dacă executivii au fost puşi să lucreze cât le este viaţa de lungă, an­gajaţii din Coreea de Sud au trans­for­mat prima lor grevă din istorie dintr-una de trei zile într-una pe peri­oadă indefinită. Nu mai vor să mun­ceas­că, acuzând condiţiile grele de lu­cru. Iar preşedintele său Lee Jae-yong a petrecut 18 luni în închi­soare în peri­oada 2017-2021, fiind im­plicat într-un scandal major de co­rupţie care a zgu­duit Coreea de Sud. Sindicatul Samsung Electronics şi-a prelungit greva generală de trei zile anunţată la începutul săptămânii pe termen ne­de­finit în legătură cu sa­lariile şi be­neficiile după ce executivii gigantului tech sud-coreean nu au manifestat nicio intenţie de a purta noi discuţii, relatează Reuters.

Sindicatul NSEU, cu aproxi­ma­tiv 30.000 de membri, a început greva luni încercând să obţină opţiuni sala­riale mai bune şi bonusuri bazate pe câştigurile companiei după ce nu a re­u­şit să ajungă la un acord cu com­pa­nia nici după multe runde de discuţii.

Sindicatul solicită o creştere cu 3,5% a salariului de bază al membri­lor săi, o transparenţă sporită a plă­ţilor şi compensaţii legate de pierde­rile economice ale membrilor săi care au participat la grevă.

Anterior, pe 7 iunie, angajaţii sin­di­calizaţi intraseră într-o grevă de o zi ca protest iniţial, prima grevă din isto­ria de 55 de ani a companiei. Sam­sung se aşteaptă ca businessul său pe T2 să în­registreze o creştere de peste 1.450% anual graţie boomu­lui AI şi a raportat o creştere de 10 ori a profitu­ri­lor pe primele trei luni ale acestui an.

Însă angajaţii săi spun că nu văd succesul respectiv traducându-se în salarii.

„Compania nu tratează angajaţii cum trebuie“, a declarat Soon Woomok, lider sindical, pentru CNN. „Deşi profitul operaţional este ridicat, compania spune că este într-o situaţie de criză de peste 10 ani, iar angajaţii săi sunt din ce în cem ai nemulţumiţi de lipsa majorării bonusurilor de performanţă“.

Toate acestea se întâmplă în toiul eforturilor gigantului sud-coreean de a-şi întări divizia de semiconductori şi competitivitatea în pofida mediului de business global nesigur, notează Reuters.

Samsunt a prezentat de asemenea recent la Paris noua sa gamă de telefoane pliabile Fold şi Flip, alături de noi modele de ceasuri inteligente şi un nou tip de produs, un inel smart, toate gadgeturile prezentate încorporând şi mai puternic funcţii bazate pe AI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 10:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de produse din soia ale Republicii Moldova au înregistrat o scădere abruptă în primele luni ale anului 2025, semnalând posibile dezechilibre comerciale și riscuri pentru competitivitatea țării pe piețele internaționale. Conform unei analize a lui Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale, trendul descendent este vizibil atât în volumele, cât și în valorile tranzacțiilor cu boabe de soia, șrot și ulei de soia.

„După un vârf istoric în 2023, când Moldova a exportat peste 50 milioane de unități de produse din soia, începutul lui 2025 arată un declin alarmant, cu doar 1,69 milioane de unități exportate în primul trimestru. Este un semnal clar că trebuie regândită strategia comercială”, avertizează Rija.

Dacă importurile de soia s-au menținut la un nivel constant de aproximativ 58,83 milioane unități în perioada 2022–2024, exporturile au oscilat puternic. După o explozie în 2023, în 2024 exporturile au scăzut dramatic la 14,99 milioane unități, iar în 2025 au continuat să se prăbușească.

Aceeași tendință este observată și în valoarea în lei moldovenești: de la 510 milioane lei în 2023, la doar 29,2 milioane în 2025. Aceasta indică fie o pierdere de piețe, fie o presiune sporită din partea concurenței regionale.

Boabele de soia rămân produsul dominant, reprezentând peste 60% din exporturi în majoritatea anilor analizați. Totuși, Ucraina continuă să domine importurile Moldovei – peste 99% din soia importată provine de aici, o dependență care ar putea deveni problematică în context geopolitic.

La export, România, Elveția, Turcia și Liban au fost piețele-cheie, însă în 2025 volumul livrărilor către aceste destinații a scăzut considerabil.

Companii precum SC OLSEG-VT SRL, ALIONEXAGRO SRL și FLOAREA-SOARELUI COMERT SRL sunt lideri pe piața exportului de ulei și șrot de soia, iar performanța acestora dictează dinamica generală a sectorului. Totuși, în 2025, inclusiv aceste companii raportează scăderi semnificative ale volumelor și veniturilor.

„Este esențial să sprijinim aceste companii în extinderea portofoliului de piețe și să încurajăm procesarea locală pentru a crește valoarea adăugată a produselor exportate”, subliniază Iurie Rija.

Asociația Agrocereale propune o diversificare a piețelor externe, reducerea dependenței de un singur furnizor (Ucraina) și creșterea capacității de procesare internă a soiei. În plus, este necesară o mai bună integrare a Moldovei în lanțurile de aprovizionare europene, în special pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare, cum ar fi uleiul ambalat și șrotul procesat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ