Cinci tehnologii care vor schimba radical viața oamenilor

17 Aug. 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 11:03 // Actual //  Lupu Eduard

Viteza și amploarea schimbărilor tehnologice în ultimii 20 de ani sunt uluitoare. Am modelat o lume în care informațiile se mișcă cu viteza luminii cu un cost aproape de zero până la colțurile îndepărtate ale pământului. Acest lucru face posibilă conectarea și colaborarea la o scară care anterior era considerată science fiction, scrie webforum.org.

Am dezvoltat tehnologii, cum ar fi vaccinuri și rachete spațiale reutilizabile, care ne permit să facem față provocărilor de la combaterea coronavirusurilor până la colonizarea planetei Marte. Deși aceste schimbări sunt cu adevărat uluitoare, cinci tehnologii de bază sunt probabil să ne propulseze într-o lume asemănătoare cu cele prezentate în filme.

1.Inteligența artificială

În timp ce internetul este fundamentul distribuirii informațiilor, inteligența artificială este fundamentul învățării. Folosind inteligența artificială, dispozitivele inteligente au capacitatea de a monitoriza, colecta și procesa date relevante și de a folosi inteligența învățată pentru a lua decizii și descoperiri optime la viteze uluitoare care depășesc majoritatea capacităților umane. La fel ca internetul, care – în mai puțin de 25 de ani – a devenit parte integrantă a majorității industriilor, de la alimentație la finanțe, capabilitățile AI ar putea pătrunde și transforma toate industriile. Mașinile cu conducere autonomă bazate pe inteligență artificială sunt familiare și identificabile.

2.Realitatea virtuală (VR)

Experimentăm lumea și aflăm despre realitatea noastră prin intermediul celor cinci simțuri, iar percepția noastră asupra realității poate fi modificată de informațiile furnizate simțurilor noastre. VR creează o ușă către o lume în care simțurilor noastre li se poate arăta o versiune a realității care nu este reală, ci percepută. VR a avut și va continua să aibă un impact major într-o gamă largă de domenii, de la dezvoltarea abilităților la chirurgie la jocuri. Simulatoarele de zbor sunt obișnuite astăzi și oferă piloților opțiuni cu risc scăzut (fără accidente), rentabile și ecologice (fără emisii de carbon din combustibilul pentru avioane) pentru a dobândi o abilitate critică.

3.Tehnologii de editare a genelor

CRISPR, o pereche de foarfece moleculare care poate edita sau modifica cu precizie o secvență de ADN țintă, s-a dovedit promițătoare. A fost descoperită în sistemul imunitar bacterian, unde taie ADN-ul virusurilor care invadează corpul nostru. Deși în stadiile sale incipiente, CRISPR oferă capacitatea de a contracara o serie de boli genetice, inclusiv cancer, boli neurodegenerative și tulburări de sânge. A fost folosit recent ca instrument terapeutic și de diagnostic pentru coronavirus. Are chiar potențialul de a crea culturi rezistente la boli și secetă și de a produce biocombustibili la scară pentru a combate criza climatică. În cele din urmă, editarea genelor ar putea fi cheia către Sfântul Graal – în cele din urmă trecând de la diagnosticarea și tratarea bolilor pentru a le preveni complet.

4.Blockchain

Blockchain este un registru public și distribuit care nu este controlat de nicio persoană sau entitate. În timp ce cea mai cunoscută, dar mai puțin înțeleasă, aplicația care folosește blockchain este criptomoneda, blockchain-ul are potențialul de a remodela totul, de la sistemele politice (de vot) la cele economice (monede digitale și contracte inteligente). Contractele inteligente (acorduri programatice între două părți) construite pe blockchain fac mai rapid, mai puțin costisitor și eficient pentru creditori să declanșeze automat acțiuni, cum ar fi apeluri în marjă, eliberare de garanții sau blocarea mașinilor (folosind IoT) atunci când plata unei mașini nu este efectuată în timp. În contextul politic actual, blockchain-urile pot asigura că numai cei eligibili pot vota, voturile nu pot fi modificate și votul se poate face în siguranță prin intermediul unui smartphone.

5.Nanotehnologie

Nanotehnologia permite manipularea materiei la o scară aproape atomică pentru a produce noi structuri și materiale. Are potențialul de a afecta o gamă largă de industrii, de la asistență medicală la producție. În domeniul științei alimentelor, nanosenzorii din ambalaje pot ajuta la detectarea contaminărilor de tip salmonella. Una dintre cele mai mari oportunități este în domeniul livrării țintite a medicamentelor și al asistenței medicale. Într-un viitor nu prea îndepărtat, am putea trata cancerul țintind doar celulele nesănătoase și stimulând creșterea celulelor nervoase folosind nanofibre pentru a regenera nervii spinali deteriorați. Filtrele nanostructurate pot elimina, de asemenea, virușii și alte impurități din apă, creând apă potabilă sigură din abundență, o provocare de netrecut timp de secole.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău