Cinci tehnologii care vor schimba radical viața oamenilor

17 Aug. 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 11:03 // Actual //  Lupu Eduard

Viteza și amploarea schimbărilor tehnologice în ultimii 20 de ani sunt uluitoare. Am modelat o lume în care informațiile se mișcă cu viteza luminii cu un cost aproape de zero până la colțurile îndepărtate ale pământului. Acest lucru face posibilă conectarea și colaborarea la o scară care anterior era considerată science fiction, scrie webforum.org.

Am dezvoltat tehnologii, cum ar fi vaccinuri și rachete spațiale reutilizabile, care ne permit să facem față provocărilor de la combaterea coronavirusurilor până la colonizarea planetei Marte. Deși aceste schimbări sunt cu adevărat uluitoare, cinci tehnologii de bază sunt probabil să ne propulseze într-o lume asemănătoare cu cele prezentate în filme.

1.Inteligența artificială

În timp ce internetul este fundamentul distribuirii informațiilor, inteligența artificială este fundamentul învățării. Folosind inteligența artificială, dispozitivele inteligente au capacitatea de a monitoriza, colecta și procesa date relevante și de a folosi inteligența învățată pentru a lua decizii și descoperiri optime la viteze uluitoare care depășesc majoritatea capacităților umane. La fel ca internetul, care – în mai puțin de 25 de ani – a devenit parte integrantă a majorității industriilor, de la alimentație la finanțe, capabilitățile AI ar putea pătrunde și transforma toate industriile. Mașinile cu conducere autonomă bazate pe inteligență artificială sunt familiare și identificabile.

2.Realitatea virtuală (VR)

Experimentăm lumea și aflăm despre realitatea noastră prin intermediul celor cinci simțuri, iar percepția noastră asupra realității poate fi modificată de informațiile furnizate simțurilor noastre. VR creează o ușă către o lume în care simțurilor noastre li se poate arăta o versiune a realității care nu este reală, ci percepută. VR a avut și va continua să aibă un impact major într-o gamă largă de domenii, de la dezvoltarea abilităților la chirurgie la jocuri. Simulatoarele de zbor sunt obișnuite astăzi și oferă piloților opțiuni cu risc scăzut (fără accidente), rentabile și ecologice (fără emisii de carbon din combustibilul pentru avioane) pentru a dobândi o abilitate critică.

3.Tehnologii de editare a genelor

CRISPR, o pereche de foarfece moleculare care poate edita sau modifica cu precizie o secvență de ADN țintă, s-a dovedit promițătoare. A fost descoperită în sistemul imunitar bacterian, unde taie ADN-ul virusurilor care invadează corpul nostru. Deși în stadiile sale incipiente, CRISPR oferă capacitatea de a contracara o serie de boli genetice, inclusiv cancer, boli neurodegenerative și tulburări de sânge. A fost folosit recent ca instrument terapeutic și de diagnostic pentru coronavirus. Are chiar potențialul de a crea culturi rezistente la boli și secetă și de a produce biocombustibili la scară pentru a combate criza climatică. În cele din urmă, editarea genelor ar putea fi cheia către Sfântul Graal – în cele din urmă trecând de la diagnosticarea și tratarea bolilor pentru a le preveni complet.

4.Blockchain

Blockchain este un registru public și distribuit care nu este controlat de nicio persoană sau entitate. În timp ce cea mai cunoscută, dar mai puțin înțeleasă, aplicația care folosește blockchain este criptomoneda, blockchain-ul are potențialul de a remodela totul, de la sistemele politice (de vot) la cele economice (monede digitale și contracte inteligente). Contractele inteligente (acorduri programatice între două părți) construite pe blockchain fac mai rapid, mai puțin costisitor și eficient pentru creditori să declanșeze automat acțiuni, cum ar fi apeluri în marjă, eliberare de garanții sau blocarea mașinilor (folosind IoT) atunci când plata unei mașini nu este efectuată în timp. În contextul politic actual, blockchain-urile pot asigura că numai cei eligibili pot vota, voturile nu pot fi modificate și votul se poate face în siguranță prin intermediul unui smartphone.

5.Nanotehnologie

Nanotehnologia permite manipularea materiei la o scară aproape atomică pentru a produce noi structuri și materiale. Are potențialul de a afecta o gamă largă de industrii, de la asistență medicală la producție. În domeniul științei alimentelor, nanosenzorii din ambalaje pot ajuta la detectarea contaminărilor de tip salmonella. Una dintre cele mai mari oportunități este în domeniul livrării țintite a medicamentelor și al asistenței medicale. Într-un viitor nu prea îndepărtat, am putea trata cancerul țintind doar celulele nesănătoase și stimulând creșterea celulelor nervoase folosind nanofibre pentru a regenera nervii spinali deteriorați. Filtrele nanostructurate pot elimina, de asemenea, virușii și alte impurități din apă, creând apă potabilă sigură din abundență, o provocare de netrecut timp de secole.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău